Кукленият театър в Габрово участва на международен фестивал в Литва

12:10, 04 сеп 18 / Култура 25 1486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трупата на габровския куклен театър ще играе на сцената на международния фестивал на куклените театри в побратимения с Габрово литовски град Паневежис. Форумът ще бъде открит на 7 септември и в рамките на петте фестивални дни ще предложи на публиката спектакли от Литва, Естония, Украйна, Полша, Германия и Иран, като повечето са за детска публика, но има и такива, предназначени за младежи и възрастни.

Единствен участник от България е габровският театър, който ще се представи с пиесата по приказния роман на Алън Милн „Мечо Пух“.

Режисьор на спектакъла е Съби Събев, сценографията е на Томиана Томова, а музиката е написана от композитора Георги Гарчов. В представлението участват актьорите Радостина Андреева, Жулиета Колева, новото попълнение към трупата, и Богдан Богданов.

Пиесата ще бъде представена в открити градски пространства, според концепцията на фестивала, наречен „Кукла на улицата“. Актьорите ще стъпят на импровизирани сцени в двора на художествената галерия в града и на кукления театър на колела, който е домакин и организатор на форума.

Театърът е уникален в Европа с това, че пътува с каляска, теглена от конски впряг, за да изнася представления и в най-отдалечените градове и села в Литва.

Габровският куклен театър гостува за трети път в Паневежис. Фестивалът е част от тържествата за отбелязване на 515 години от провъзгласяването на Паневежис за град. Кметът по традиция дава прием за театралите, на който нашата трупа ще поднесе на градоначалника подаръци от свое име и от Общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама