Откриват бюст-паметник на Джон Атанасов в Университета на Кипър

10:00, 05 сеп 18 25 1290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бюст-паметник на Джон Атанасов, световно известния учен от български произход и изобретател на електронния компютър, се открива днес в Университета на Кипър. Той е част от изграждащата се „Алея на науката” в най-голямото висше учебно заведение в страната, съобщава БНР.

Скулптурата, която е дело на известния български творец Георги Донов, бе подарена на Университета на Кипър от президента Румен Радев по време на неговото посещение в страната през ноември миналата година.

Университетът на Кипър отваря аудиториите и лабораториите си през 1992 г. и сега в него се обучават повече от 7000 студенти. Новият му огромен и супер модерен кампус, който бе изграден в последните години и продължава да се разширява, е наричан „град на знанието” в Кипър. С постиженията си в обучението и научно-изследователската работа университетът заема челни позиции в международни образователни класации. Той има сключени договори за сътрудничество със Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Техническия университет в София.

През декември ректорът на университета проф. Константинос Христофидис /физик/ и още един учен /биолог/ ще се включат в научната работа на българската база на Антарктида по лична покана от проф. Христо Пимпирев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама