Мая Манолова: Държавата да понесе отговорността си за кризата на врачанската болница

14:00, 05 сеп 18 / Политика 25 1807 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заради изпратен до нея сигнал от медицинския персонал на врачанската болница днес омбудсманът Мая Манолова дойде с екипа си в града. Тя се срещна с ръководството на здравното заведение и авторите на писмото, които искат помощ от нея за решаването на проточилата се криза.

Като видя препълнената с лекари и медицински сестри малка заседателна зала на МБАЛ ''Хр. Ботев'', Манолова се наложи срещата да се проведе на открито пред болницата, за да може да чуе и види всички. Пред събралите се на двора Мая Манолова заяви, че ще настоява държавата да влезе в ролята си и да поеме отговорността за състоянието на здравното заведение.

''Няма да се уморя да искам министерството на здравеопазването да предприеме необходимите действия за спасяването на врачанската болница и други подобни на нея'', заяви омбудсмана.

''За всички е очевидно, че има един отговорен за кризата и това е държавата, защото тя е собственик, тя определя ръководствата, тя трябва да контролира как се харчат парите в здравеопазването. Убедена съм, че нито лекарите и медицинските сестри, нито пък жителите на Враца са участвали в определянето на управителните органи и на директорите на болницата. Трябва ли лекарите, медицинските сестри и гражданите да носят отговорност за това, че някой не е управлявал ефективно, че е вземал решения, които не са в интерес на болницата, че е участвал в схеми, отклонявал е пари или каквото и да е друго?''

Според Манолова отговорността за състоянието на болницата във Враца е изцяло на здравното министерство и на среща в понеделник с министър Кирил Ананиев тя ще настоява ведомството да си оправи бакиите, които е натворило. Тя заяви още, че ще изисква да бъде представен ясен план за болницата и да се осигури финансиране за справяне с проблемите. Манолова каза, че на срещата със здравния министър ще настоява той да дойде във Враца и да каже в лицата на хората каква е ситуацията, колко е тежко положението, какви действия ще предприеме министерството и в какви срокове и как ще осигури финансиране.

Омбудсманът беше категорична, че е необходима цялостна здравна реформа, в която пациентите да могат да контролират лечебните заведения. Според нея държавните болници трябва да придобият друг статут и да се финансират по различен начин, пише ''24 часа''.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама