След пет протеста сменят водопроводната мрежа в добричкия квартал ''Рилци''

16:55, 05 сеп 18 25 1068 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На пети пореден протест излязоха днес жителите на квартал „Рилци“ и техни съграждани в Добрич. Недоволството на хората е срещу начина на управление на ВиК-Добрич и все по-задълбочаващия се проблем с липсата на вода в редица квартали на областния център. Поводът този път е в нарушеното водоподаване в целия квартал от началото на месец август. ВиК-Добрич е държавно дружество, негов собственик е Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за съжаление обаче през последната година то е по-известно като първенец в редица показатели от черната статистика – по задлъжнялост, по загуба на вода и по ниска събираемост. Вчера в Община Добрич беше проведена среща между граждани, местна власт и представители на водното дружество. Набелязани бяха конкретни мерки за решаването на проблема с водоподаването към два от най-засегнатите квартали – "Балик" и "Рилци".

Днес на протеста, освен общински съветници от БСП, имаше и съветници от Реформаторския блок.

Михаел Игнатов предложи да направи тематично извънредно заседание на Общинския съвет по проблема, което може да се случи най-рано през октомври: „Проблемите са оставени неразрешени през годините. Проблемите с водоподаването, с общата вода, с неглижирането на авариите не са от днес или от вчера, те са отдавна. Аз забелязвам една тенденциозност по отношение на тяхното неразрешаване. Считам, че следва да се направи една тематична извънредна сесия на Общинския съвет на град Добрич, на която да бъдат поканени всички експерти от ВиК и следва да се дадат конкретни срокове за разрешаване на проблемите“.

Мая Димитрова от БСП обясни, че като общински съветници подкрепят гражданите на град Добрич и затова присъстват на протести.

До месец ще се оправи водоподаването в квартал „Рилци”, когато ще влязат в действие два нови водопровода. Ние реално подменяме мрежа. Едната тръба е на международен път и на дълбочина 3 метра ” – обеща днес пред тях изпълнителният директор на „ВиК”-Добрич, АД Тодор Гикински. Четири сигнала за кражба на вода в големи количества, която не минава през водомерите, са подготвили от водното дружество до прокуратурата. Ще се правят проверки и в тъмната част на денонощието.

Хората чуха обещанията, но останаха скептични.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама