Протестиращи срещу кариера в Белащица блокираха Околовръстното на Пловдив

12:40, 06 сеп 18 25 1244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жителите на пет пловдивски села блокираха за 15 минути Околовръстното на Пловдив заради намерението да бъде увеличена площта на мраморната кариера край село Белащица. Според местните хора това създава опасност за околната среда и за здравето им.

Живеещите в Браниполе, Белащица, Марково, Гълъбово и Брестник организираха протестно шествие, което тръгна от Белащица и продължи до кръговото на Кукленско шосе и Околовръстното шосе в Пловдив.

Те настояват да спре добиването на варовик от двете действащи кариери в планината и намерението на инвеститори да открият още две. Хората смятат, че взривовете и облаците прах замърсяват опасно въздуха и нанасят непоправими щети на природата и здравето им.

Според местния лекар, след като е започнал добива на мрамор около 10 пъти са се увеличили хроничните белодробни заболявания при децата и около четири пъти при възрастните. При проверка от РИОСВ – Пловдив се оказва, че вятърът е вдигнал бял прашен облак чак до покрайнините на Пловдив.

От май досега жителите на Белащица организираха няколко протеста срещу кариерите, но без успех.

Има събрани подписки от селата Белащица и Марково с близо 300 подписа, каза пък кметът на Община Родопи инж. Пламен Спасов. От фирмата концесионер изпратиха писмено становище, в което обясняват, че рекултивацията на издълбаните вече склонове е невъзможна без изкопаването на нови 50 дка от находището.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама