Ремонти в цяла Стара Загора опъват нервите на жителите

10:10, 07 сеп 18 25 1603 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Затворени улици, площад и парк ще опъват нервите на жителите и гостите на Стара Загора още месеци. Напрежение има, призна пред bTV кметът на града Живко Тодоров.

Освен центъра е разкопано и Аязмото, а също и мостът, който свързва основната част на града с кв. „Гольо Канчев” и АМ „Тракия”. Работи се още и по централни улици, училища и детски градини.

„Ние работим по оперативни програми и всички тези проекти се случват именно по тях. За да не изпуснем сроковете и да можем да привлечем допълнително финансиране в бъдеще трябва да работим едновременно по всички проекти”, посочи Тодоров.

Той призна, че в центъра има „3-4 месеца забавяне” заради открити паметници на културата, които е трябвало да бъдат проучени. В същото време изпълнителят вече е глобен за хлопащи плочки. Свързваната с Делян Пеевски „Водстрой” пък ще прави наново игрищата за бадминтон на Аязмото след открити дефекти.

„За съжаление, поради многото европроекти, които се реализират, в цяла България е разкопано и много общини имат проблем с намирането на качествени работници, които да реализират от първия път различните проекти”, призна Тодоров.

Той подчерта, че Аязмото ще е готово през ноември, главната улица – до края на годината, а мостът даже върви пред срок и също може да бъде пуснат през 2018 г.

На този фон Стара Загора започва нова икономическа зона – „Загоре”, за която държавата ще даде 3,5 млн. лв. за инфраструктура. Тодоров призна, че предишната подобна зона е била неудачна именно защото е била „на гола поляна”. Сега „Загоре” ще е в покрайнините на града, с ток, вода и канализация.

Надеждата е в зоната да се появят нови големи предприятия. Те трябва да омекотят удара при затварянето на тецовете – „заплаха номер  1 за региона”, както признава кметът.

„Там, само в ТЕЦ-2, работят около 2500 души, в мините са 7400, в частните централи – над 2000. Представете си колко семейства и колко бизнеси са свързани с тези централи. Трябва да направим всичко възможно да получим дерогация, която да даде възможност на нашите тецове да продължат да работят и да дават ток. Те са важни за енергийния баланс”, подчерта старозагорският кмет.

Той коментира, че заедно с колегите си от други градове искат създаването на Общинска полиция, която да контролира спазването на наредбите за обществения ред, а освен това настояват за възможност да поставят камери за контрол на скоростта. В Стара Загора в момента се разчита само на патрулите на пътната полиция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама