Вълчев: Проблемът с недостига на учители ще се задълбочи до десет години

17:25, 10 сеп 18 / Политика 25 1752 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Традиционно липсват учители по математика, физически науки, информационни технологии, езици, липсват и ресурсни учители, каза в Кюстендил днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Според него ситуацията в страната е различна за различните населени места.

"Днес все още като че ли имаме резерви на пазара на труда, но след няколко години, до десет години, ще се задълбочи проблемът с недостига на учители. Направихме една информационна система, която най-общо да "картографира" търсенето и предлагането на педагогически специалисти. Ние знаем къде колко учители и по кои дисциплини ще се пенсионират или ще навлязат в пенсионна възраст, от друга страна, всички завършващи с педагогическа правоспособност, всички, които са на пазара на труда и са в образователните институции, ще могат да се регистрират в тази информационна система. Факт е, че на места имаме дори излишък на учители, най-вече в градовете, където има педагогическо образование, на други места имаме недостиг. Тази система ще даде информация на онези, които кандидатстват, къде има и къде няма търсене на учители", каза министърът.

Министър Вълчев допълни, че незаетите места за учители се попълват всеки ден и това ще продължи до 17 септември. Най-проблемните ще бъдат попълнени и след тази дата, каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама