Замърсяването на въздуха е най-голямата екоопасност пред европейците

20:10, 11 сеп 18 / Свят 25 1757 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Замърсяването на въздуха към момента е "най-големият екологичен риск" за общественото здраве в Европа, но правителствата не успяват да се справят адекватно с кризата. Това е установила Европейската сметна палата, съобщава в. "Гардиън".

Ограниченията за замърсяването на въздуха в Европа са "много по-слаби" от препоръките на Световната здравна организация (СЗО) - и повечето страни от ЕС въпреки това не ги спазват.

Токсичният въздух убива преждевременно около 400 000 европейци всяка година.

В одита си Европейската сметна палата призовава европейските закони за качество на въздуха да бъдат приведени в съответствие със стандартите на СЗО, които са поне два пъти строги за емисиите от фини прахови частици и шест пъти по-строги за серния диоксид (SO2).

Януш Войчеховски, който водещ докладчик на одита, е коментирал, че мащабът на мълчаливите смъртни случаи от отровен въздух е "неприемлив".

"Имаме криза на общественото здраве в Европа заради замърсяването на въздуха", изтъкна той и допълни: "Повече от 1000 преждевременни смъртни случая всеки ден в ЕС и повече от 1% от дневния брой смъртни случаи в ЕС. Това е 10 пъти повече от броя на загиналите при пътни произшествия."

"Замърсяването на въздуха трябва да бъде разглеждано като приоритет от ЕС", подчерта Войчеховски, добавяйки: "Надяваме се, че в следващия финансов период това ще бъде приоритет."

Войчеховски отбелязал, че Общността понастоящем изразходва 3,4 млрд. евро от кохезионните си фондове за силно замърсяваща биомаса - почти два пъти повече от 1,8-те милиарда, отделяни за борба със замърсяването на въздуха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама