Всяка година бележим ръст в износа на вино

15:00, 15 сеп 18 25 1922 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всяка година имаме ръст в износа на вино. Това каза пред "Фокус", изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Красимир Коев. По думите му това е трайна тенденция за България.

Всяка година произведеното количеството вино на територията на страната варира. „За миналата година прибрахме 170 млн. кг., от които след преработване извадихме около 130 млн. литра вино“, посочи той.

Коев уточни, че тази година като количество реколтата ще е малко по-малка. „Приблизително около 60 млн. литра е износът на българско вино в чужбина. Всяка година имаме ръст в износа. Последните години са около 58,59, 60 млн. литра. Тази година очакваме към 61 млн. литра“, каза той. Според него България се представя доста добре на пазара в условията на жестока световна конкуренция. „Ако само успеем да задържим тези показатели на износ, пак е успех. Но ние имаме завишен процент на износа ни на вина“, отбеляза Коев.

Коев допълни, че от есента започва новият прием по Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор. „Тя е с 4-годишен период. Отново ще има средства за конверсия на обединените лозя, инвестиции на предприятията, застраховка на реколтата“, посочи Коев.

По думите му винарите и винопроизводителите могат да бъдат спокойни, че държавата е съумяла да гарантира още един програмен период, в който да влязат европейски средства, за да направят стопаните своите лозови масиви и предприятия още по-конкурентноспособни. „Средствата са подсигурени.

От 16 октомври стартират и приемите по мерките. Стопаните да бъдат спокойни и да предприемат своите мерки, за да обновяват лозовите си насаждения“, пише Агрозона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама