Порожанов: Има реални предпоставки за скок на цената на хляба

14:55, 13 сеп 18 / Политика 25 2475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има реални предпоставки за увеличение на цената на хляба. Това заяви в старозагорското село Могилово министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

Той коментира още, че относно цената на хляба е започнал поредица от срещи с големите търговски вериги, на които се обсъжда надценката, която слагат на насъщния. Румен Порожанов ще се срещне и с финансовия министър Владислав Горанов, за да дискутират ДДС за хляба.

"Цената на хляба наистина е чувствителна, защото има достигнати нива на пшеницата, които вече са близо към 350 лв на килограм при стартиране на кампанията между около 290-295 и това е едно увеличение близо 20%. Когато започваме да го пречупваме през различните себестойности - първо на брашното, после на хляба и т.н. има реални предпоставки в рамките на производството на хляба да се увеличава цената", каза Порожанов.

Румен Порожанов участва в гроздобер край чирпанското село Могилово, а по думите му, се очаква добра реколта от грозде.

„Кампанията по гроздобера вече стартира при цена между 60 и 80 стотинки. За разлика от миналата година имаше масиви, които пострадаха от градушки и наводнения. Въпреки това очакваме добра реколта, с добра захарност. Виненият сектор у нас е водещ, той е добре структуриран и очакваме неговото надграждане”, посочи министър Порожанов и информира, че по настояване на бранша, в новата програма за преструктуриране на лозопроизводството е включена мярката за съфинансиране на застрахователните премии.

За винопроизводството тази година у нас се очаква да бъдат прибрани около 160 000 тона грозде. Други 100 000 тона стандартно се използват за производство на ракия, между 10 и 20 хиляди тона са за износ, използва се грозде и за производство на оцет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама