Шефът на Danske Bank подаде оставка след международен скандал за пране на пари

13:45, 19 сеп 18 25 1721 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният изпълнителен директор на Danske Bank - Томас Бьорген подаде оставка, след като най-големият датски кредитор обяви резултатите от вътрешно разследване на банковия си клон в Естония, установявайки, че служителите му може би са заговорничели с клиенти, извършващи съмнителни финансови сделки, съобщава агенция MarketWatch, цитирана от БНР.

Danske Bank обяви, че разследването е обхванало 15 хиляди клиенти, които са извършили общо 9,5 млн. броя плащания чрез естонския клон в периода от 2007-а до 2015-а година, като общият поток от средства при тези плащания е възлязъл на около 200 млрд. евро (около 233,7 млрд. долара).

Банката отбеляза, че не може да предостави точна оценка за броя на подозрителните транзакции, но е докладвал на датските разследващи органи за 630 съмнителни клиенти. Кредиторът също така каза, че "има подозрение, че в Естония има служители, които са подпомагали или заговорничели с клиенти на банката".

Според Danske Bank разследването, извършено от външна адвокатска кантора, е установило, че редица бивши и настоящи служители както на естонския клон, така и на финансовата група като цяло, не са изпълнявали своите законови задължения. Въпреки това, разследването заключава, че бордът на директорите, председателят и главният изпълнителен директор не са нарушили своите правни задължения.

"Банката определено не успя да изпълни своята отговорност по този въпрос. Това е разочароващо и неприемливо и предлагаме извинение на всички наши притежатели на акции и не на последно място на нашите клиенти, инвеститори, служители и на обществото като цяло", заяви председателят на борда на банката Оле Андерсен.

В отделно изявление главният изпълнителен директор Томас Бьорген посочи, че въпреки че разследването е установило, че е изпълнявал своите законови задължения, той смята, че е най-добре да подаде оставка. "От известно време ми стана ясно, че оставката ще бъде правилното нещо, но аз задържах вземането на това решението, защото чувствах отговорността да се погрижа за банката през този труден период по време на разследванията", отбеляза Бьорген.

От Danske Bank пък заявиха, че ще бъде дарен брутен доход на стойност 1,5 млрд. датски крони (около 235 млн. щатски долара) на независима фондация, която подкрепя инициативи за борба с финансовите престъпления. Дарението ще бъде предоставено през третото тримесечие, като сега банката очаква чистата печалба за цялата 2018-а година да бъде в диапазона между 16 и 17 млрд. датски крони, което означава спад спрямо предходните оценки за печалба между 18 и 20 млрд. датски крони.

Трябва да се има предвид, че в момента Danske Bank се разследва от американските и датските власти по обвинение за пране на пари посредством транзакции през естонския ѝ клон, извършени от чужди държави, предимно от Русия.

Новината за оставката на Бьорген и за резултатите от вътрешното разследване причиниха агресивни продажби на акциите на Danske Bank, като в началото на европейската търговия те се понижават с 5,83%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама