Празник на „габровския шоколад” започва този уикенд. Той ще се проведе на 22, 23 и 24 септември в Етнографски музей на открито „Етър“. Инициативата е посветена на Европейска година на културното наследство.
Всъщност известния пестил, се нарича „габровски шоколад“. Пестилът се прави от сини сливи. В него не се слага и грам захар. Подбират се хубави сливи, измиват се добре и се слагат в бакърена (пестилджийска) тава. Налива се вода до нивото на сливите и се слагат на огън. Щом започнат да увират се бъркат силно с бъркалото. След като омекнат добре и костилките се отделят, всичко това се прецежда. Ситото, през което се случва този процес се нарича дърмон. След прецеждането в дърмона остават само кожите на сливите и костилките.
Вземат се гладки дъски от бук с размери 2.50 на 0.20 м. и се поливат с готовата каша един път, толкова дебело, колкото да не се разлее кашата – до 1 см. Оставят се така в продължение на 2-3 и повече дни, в зависимост от времето, за да изсъхне и се втвърди кашата. След това се поливат пак така още няколко пъти. След като изсъхне добре, пестилът се отлепва от дъските и се навива на руло. Увива се в хартия и се държи на сухо и проветриво място.
Програма:
22 септември
11:00-16:00 ч. Демонстрация на правене на мармалад от сини сливи. До Книгопродавница.
10:00-16:00 ч. „От традицията към съвременните постижения в кулинарията” – запознаване с традиционното производство на пестил и сушени изделия от плодове. До Книгопродавница.
10:00-18:00 ч. Предлагане на пестил и традиционни храни от сини сливи и други плодове. Фурна, Мотково кафене, Шекерджийска работилница.
10:00-16:00 ч. Опознавателни игри за деца и възрастни. Център „Българка”, Музеен детски център.
11:00-11:30 ч. Програма с участието на Танцов ансамбъл „Трявна” при НЧ „П. Славейков-1871”, гр. Трявна. Пред Саковата къща.
13:00-13:30 ч. Програма с участието на Танцов ансамбъл „Трявна” при НЧ „П. Славейков-1871”, гр. Трявна. Пред Саковата къща.
14:00-16:00 ч. Състезателни игри за деца и възрастни. Пред църквата „Свето Богоявление”.
23 септември
11:00-16:00 ч. Демонстрация на правене на мармалад от сини сливи. До Книгопродавница.
10:00-16:00 ч. „От традицията към съвременните постижения в кулинарията” – запознаване с традиционното производство на пестил и сушени изделия от плодове. До Книгопродавница.
10:00-18:00 ч. Предлагане на пестил и традиционни храни от сини сливи и други плодове. Фурна, Мотково кафене, Шекерджийска работилница.
10:00-16:00 ч. Опознавателни игри за деца и възрастни. Център „Българка”, Музеен детски център.
11:00-11:30 ч. Програма с участието на Фолклорна група „Новомахленчета” при НЧ „Зора-1872”, кв. Нова махала, гр. Габрово. Пред Саковата къща.
13:00-13:30 ч. Програма с участието на Фолклорна група „Новомахленчета” при НЧ „Зора-1872”, кв. Нова махала, гр. Габрово. Пред Саковата къща.
14:00-16:00 ч. Състезателни игри за деца и възрастни. Пред църквата „Свето Богоявление”.
24 септември
11:00-16:00 ч. Демонстрация на правене на мармалад от сини сливи. До Книгопродавница.
10:00-16:00 ч. „От традицията към съвременните постижения в кулинарията” – запознаване с традиционното производство на пестил и сушени изделия от плодове. До Книгопродавница.
10:00-18:00 ч. Предлагане на пестил и традиционни храни от сини сливи и други плодове. Фурна, Мотково кафене, Шекерджийска работилница.
Добави коментар