КНСБ: ​Делът на сивата икономика у нас е около 30%

11:10, 25 сеп 18 25 2153 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Делът на сивата икономика в България е около 30%, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров на конференция "Неформална икономика и недеклариран труд - международни, европейски, национални измерения и добри практики", организирана от синдиката, предаде БТА.

По думите на Димитров, когато се изследва сивата икономика, важна е методиката, която се ползва за измерването на недекларирания труд. Той цитира данни, според които недекларираният труд в ЕС в частния сектор средно за страните е 11,6%, докато данните на Световната банка за сивата икономика показват, че тя е средно 18%.

Около 25 милиарда губи ЕС заради компании, които оперират в сивия сектор. Не е за подценяване финансовият ефект от липсата на вноски - както в данъчната, така и в осигурителната система, каза Пламен Димитров.

В България сивата икономика се мери по специфичен индекс, изработен от АИКБ, КНСБ е партньор. Според него тя е около 30%.

По оценки на КНСБ средно между един и два милиарда лева годишно се губят от осигурителни вноски, които не се внасят.

Над 60% от заетите в световен план /над два милиарда души/ са в неформалната икономика.

Лидерът на КНСБ отбеляза, че на европейско ниво се говори за борба с недекларирания труд, а на глобално ниво - за формализиране на неформалната икономика, като при формализирането има и стимули, и санкции, докато при другия подход повече санкции.

Президентът на КНСБ припомни и тезата на синдиката, че плоският данък не е довел до изсветляване на икономиката в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама