Природният газ поскъпва, сметките за парно скачат с 8%

16:05, 25 сеп 18 25 2299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Природният газ тръгва нагоре от 1 октомври. Увеличението ще е с близо 14 на сто, но потребителите ще усетят по сметките си 8-процентово поскъпване. Това обясни шефът на енергийния регулатор Иван Иванов.

Поскъпването на природния газ няма как да бъде избегнато. То се налага и заради международни фактори като курса на долара и цената на суровия петрол. Това обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

Поскъпването на синьото гориво води след себе си и по-високи цени на топлоенергията. От началото на октомври парното в цялата страна също ще поскъпне - с между 2 и 9%. Най-много ще усетят завишените сметки, в сравнение с предишната зима, в Бургас, Плевен и София.

Токът обаче засега остава без повишение, увери регулаторът.

На обсъждането на новите цени дойде и омбудсманът Мая Манолова. Тя поиска обяснение как са избрани точно тези числа. Тя коментира, че решението ще повлече след себе си цените на стоките и услугите. Изключително важно е КЕВР да обоснове какво довежда до поредното увеличение.

„Нека публично обоснове ценообразуващите фактори. Има някои елементи, които не могат да се проследят публично. В доклада на КЕВР има неясни и непълни обосновки като например кои са алтернативните горива и световните пазари. Трябва всяко число и елемент подробно да се обяснява, дължите обяснение”, заяви Манолова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама