Колко калории има в захарта?

20:40, 26 сеп 18 25 2369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хората консумират сладки продукти от хилядолетия, защото в процеса на еволюция сме развили предпочитания към сладкия вкус, за сметка на горчивия, който алармира рецепторите ни, че поетата храна представлява опасност за нас.

Бялата захар е съставена от два вида прости захари – глюкоза и фруктоза. В нея не се съдържат никакви мазнини или протеини.

В 100 г кристална захар се съдържат 98 г въглехидрати, които се равняват на 398 ккал. В същото количество кафява захар се съдържат 97.5 г въглехидрати и 390 ккал. Това са т.нар празни калории, които имат ниска хранителна стойност, но голямо енергийно изражение.

Навсякъде се тиражира, че кафявата захар е по-здравословна. Но и двата вида захар се произвеждат промишлено, те не съществуват в този си вид в природата и не са натурален продукт. Истинската натурална и нерафинирана кафява захар се получава само и единствено от тръстика.

Дали ще използвате кафява или бяла захар е въпрос на личен избор, но е важно да знаете, че и двата вида захар покачват нивото на глюкозата в кръвта и стимулират отделянето на инсулин, което предразполага към натрупване на излишни мазнини.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама