Спешните повиквания на тел. 112 ще стигат по-бързо до линейките

13:50, 27 сеп 18 25 1000 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С промяна в работата на спешния телефон 112 спешните обаждания ще стигат вече до операторите в Бърза помощ за около 10-15 секунди, а не както досега за 2-3 минути. Това съобщи заместник-здравният министър Бойко Пенков. Той обясни, че това ще се случи паралелно с въвеждането на нов хардуер в спешния телефон, който ще позволи да бъдат приемани до 3000 обаждания от един пост.

Освен това към системата за линейките ще бъдат интегрирани и спешните приемни отделения на големите болници. Така екипът на спешната помощ на място ще подава информация през системата към конкретно спешно отделение, за да е ясно какъв пациент ще бъде откаран. Сега няма такава възможност.

"В по-далечна перспектива се обмисля да има и неотложни звена, които също да са интегрирани в тази система, но това ще се случи след обсъждане с лекарите", посочи Пенков.

По повод 10-годишнината от създаването на тел. 112 у нас, сегашният му директор Цветомир Цеков обясни, че се работи над създаването на изцяло нова платформа, чрез която сигналите да бъдат подавани дори като видео. Освен това се очаква да заработи и приложение, което ще позволи на хора с увреден слух и зрение също да подават сигнали.

За десет години на тел 112 са приети на 44 милиона обаждания, като пикът е бил през 2012 година. В същото време борят на фалшивите обаждания намалява плавно с годините, а обратнопропорционално - реалните обаждания с искания за помощ растат като вече са над 53 на сто. На ден всеки оператор приема сред около 200 обаждания.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама