Приеха новата наредба за шума в София

14:30, 27 сеп 18 25 1427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С 36 гласа „За”, един „против” и осем „въздържали се” общинските съветници приеха новата наредба за реда и сигурността в София. От групата на БСП всички съветници гласуваха с „въздържал се”.

„Наредбата разглежда шума в три направления. Първото е домашни дейности и съседи, второто са публични пространства, а третото шум от строително монтажни дейности по строежи”, каза вносителят на текстовете и председател на постоянната комисия по обществен ред и сигурност в Столичния общински съвет Иван Илиев, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че който вдига шум във времето от 22 до 8 часа и от 14 до 16 часа, а в почивните дни отново от 14 до 16 часа и от 21 до 9 часа ще подлежи на санкция, независимо дали е физическо или юридическо лице. Илиев призова в етажните собствености хората да се разбират помежду си, но стриктно да се съобразяват с правото на съседите им да почиват.

„Санкцията за лицата, които вдигат шум в непозволеното време е между 100-300 лв., а при повторно нарушение от 300-500, за юридическите лица първоначалната глоба е в размер от 300-500, а при повторно провинение от 500-1000 лв.”,обясни Илиев.

Той обясни още, че уличните музиканти ще могат да свирят, но само на строго определени от районните кметове места, като за целта трябва да имат разрешение от него. Илиев подчерта, още че просията по светофарите е забранена, както и миенето на стъклата на автомобилите по кръстовищата. "Изключение се прави единствено за събиране на дарения от БЧК и неправителствени организации, които докажат добрите си намерения и след изрично разрешение от общината, която ще посочва и местата, на които това може да се прави", добави Илиев.

От опозицията приветстваха новата наредба и похвалиха авторите на текстовете, че са премахнали текстовете, които засягаха скейтбордистите, байкъри и хората, които пият бира в парка и настояха общината да заложи повече средства за изграждането на видеонаблюдение в целия град.

Стана ясно още, че за контрола по изпълнението на наредбата ще следят Столичната дирекция на полицията, Столичния инспекторат, пожарната и други институции.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама