Плевен отбелязва "Европейската нощ на учените''

11:00, 28 сеп 18 25 1221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес Плевен за пореден път ще стане част от ''Европейската нощ на учените''. Трите места в Плевен, в които ще има организирани специални събития са Панорама „Плевенска епопея 1877“, Медицински университет – Плевен и Регионалният исторически музей в града.

''Европейската нощ на учените'' се провежда едновременно в цяла Европа в последния петък на месец септември. От 18:00 до 22:00 часа, университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика.

Ето как изглежда и програмата с различните мероприятия в Европейската нощ на учените в Плевен, които ще се проведат в часовете между 16:00 и 21:30 часа на 28 септември - петък 2018:

Панорама „Плевенска епопея 1877“:

От 16:00 ч. ще има прожекция на филма „Плевен – краят на войната и началото на Европа“.

Лентата е посветена на легендарната обсада на град Плевен по време на последната Руско-турска война (1877-1878 г.) и е създадена по повод 140-годишнината от освобождението на Плевен. Филмът е съвместен проект на Община Плевен и „Файв Стар Медиа Груп”.

Медицински университет – Плевен: 

Ще има изложба „Българският принос към културно-историческото многообразие на обединена Европа“.
Ръкописи на трудове, дневници и спомени на български учени, държавници, общественици и творци, които представят българския принос за културното многообразие в Европа. Изложбата се организира от Регионален академичен център на БАН – Плевен, съвместно с МУ-Плевен, разположена е във фоайето на Факултет „Фармация“ и ТЕЛЕЦ и може да бъде видяна от 10.09. до 30.09.2018 г.

Регионален исторически музей – Плевен:

От 18:00 до 21:0 часа ще бъде изложен сщанд с експерименти на „Географ БГ“ и щанд „Полярни приключения“ . Ентусиастите от Български географски портал „Географ БГ“ канят децата на демонстрации и игри с географски карти, компаси, вкаменелости и пъзели.

На щанда на младите полярни изследователи от АПЕКС България, участници в ежегодните експедиции до Ледения континент, ви очакват много полярни приключения – уникалните записани звуци на Антарктида, вкаменелости на растения, намерени на о. Ливингстън, холограмна Aurora Australis (Южно сияние), сглобяването на пъзел на Антарктида и забавни тестове и игри. Ще можете да опитате и лиофилизирана храна – храната за антарктици и космонавти.

От 18:00- 18:30 часа ще се проведе събитието ''Антарктика за цял сезон или за цял живот''. Кои минерали се срещат на Антарктида? Как се разпознават? На кого са нужни и защо? Каква е уникалната флора и фауна на Ледения континент? Как българите пътуват, живеят и правят наука на най-студеното място на Земята? Ще погледнем през очите на младите геолози от СУ „Св. Климент Охридски“ Стефан Велев и Дочо Дочев, участници в две български полярни експедиции. Събитието е предназначено за обща публика.

От 18:30 – 19:30- ''България от Космоса''- Какво може да се види в България от Космоса? Как „четем“ сателитни снимки? Как изглеждат находищата на полезни изкопаеми, горските пожари, сушата, наводненията? Какъв екологичен отпечатък оставят хората? Как разбираме коя гора е здрава и коя болна? На тези и още редица въпроси ще отговори д-р Атанас Китев от Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН. Събитието е предназначено за обща публика.

От 19:30 – 20:30- ''3D-модел на Врачанския балкан'', а от 20:30 – 21:30- ''Мисията на Уикипедия в опазването на културното наследство''.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама