Томислав Дончев: Хартията между администрациите отива в миналото до една година

10:45, 28 сеп 18 / Политика 25 1596 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кореспонденцията между администрацията на хартия ще изчезне до края на годината, като единствено остава работа с малките общини и институции. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

Според Дончев напрежение между институциите безспорно има, но не може да се говори за война.

Война между институциите не е хубаво да има, защото някой така се използва институционалната мощ на едно ведомство срещу друго, но напрежение между тях не винаги е вредно да съществува, заяви вицепремиерът Дончев. По думите му, подобно напрежение между институциите е уредено в Конституцията, защото те трябва да се контролират. С уточнението, че не иска да влиза в ролята на съветник на президента, Дончев заяви, че от работата на президентската институция трябва да се вижда ефект.

Регистър на обществените поръчки съществува в момента, въпросът е кога ще сработи платформата за възлагане и приемане, в която всички обществени поръчки да се извършват в електронен вид, заяви вицепремерът Дончев. По нея се работи, като тестове на софтуера предстоят в идните дни, увери той.

Тази електронизация крие известни рискове за малките общини и институции, които ще се затруднят. Затова тя ще се извърши на вълни в рамките на следващата година, заяви вицепремиерът. Първо ще се започне от големите, държавни институции и ще се стигне до най-малките звена. Това е една от стъпките към електронното правителство, допълни Дончев.

"Кореспонденцията между администрациите на хартия трябва да остане в миналото в рамките на годината. В момента, грубо казано, 80% от всички видове администрации - министерства, агенции, областни администрации, общини, са готови и свързани по електронен път. Имаме проблем с по-малките общини, част от които нямат техническа и организационна готовност. Работим да спазим срока ноември тази година да няма кореспонденция между администрациите на хартия", изтъкна вицепремиерът.

Работи се по държавния орган за безопасност на пътя, като най-меката версия за него е едно консултативно тяло със силна администрация и малък секретариат, заяви Томислав Дончев. По думите му, вероятно ще се избере „по-твърд“ вариант - държавна агенция под Министерския съвет със служители, преместени от други ведомства.

"Една подобна агенция не само прави комплексни анализи, предписания и т.н. За да бъде ефективна, тя трябва да има мощността да предписва на другите ведомства какво да правят", уточни Дончев. В рамките на годината ще приключи процеса по подготовката на подобно звено, заяви той.

Идеята за фиксирана ставка върху печалбите на Красимир Каракачанов звучи добре, но няма да е особено ефективна - подобен е случаят и с идеята за диференцирана ставка на ДДС, лансирана от левицата, коментира вицепремиерът.

Няма нужда от референдум по въпроса със смяната на времето, но едно представително проучване при всички случаи е нужно, заяви Дончев. Тук трябва да се произнесат и лекари и специалисти по енергийна ефективност, допълни той. Томислав Дончев сподели, че неговото общо впечатлени е за консенсус, че мнозинството в България са против смяната на времето и предпочитат лятното. По думите му, още следващата пролет може да е последният път, когато часовото време в България да се смени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама