МВР с мерки във връзка с метеорологичната прогноза

15:10, 01 окт 18 25 1368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на вътрешните работи разпореди превантивни действия във връзка с динамична метеорологичната прогноза, съобщиха от МВР.

Според прогнозата за очаквани интензивни валежи в предстоящите дни, МВР предприема мерки за осъществяване на превантивни дейности за предотвратяване на евентуално усложняване на обстановката.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов вчера е изпратил писма до областните управители за преглед на техническото състояние и наблюдение на нивата на водоемите в прилежащата територия. Дадени са указания за предприемане на превантивни действия по почистване и наблюдение на критични точки от канализационната и пътната инфраструктура на населените места, както и осигуряване на информация за съответните водни обекти.

В структурите на ОДМВР е създадена организация за оказване на съдействие на местната власт, при необходимост. Дадени са допълнителни указания на териториалните структури на ГДПБЗН за повишаване на готовността в случаи на възникване на извънредни ситуации, както и за своевременното информиране на представителите на изпълнителната и местната власт. В тази връзка директорът на главната дирекция ще посети областите Бургас, Ямбол и Хасково.

В готовност за реакция е оперативният щаб на МВР, който е в непрекъсната връзка с Националния оперативен център към ГД „ПБЗН“.

Безопасно поведение преди, по време и след наводнение, за да запазят хората живота, здравето и имуществото си:

- да не се изпада в паника, да се прецени ситуацията и намери безопасно място, ако е необходимо;

- да не се пресичат силно течащи води, ако се придвижват с МПС. Изключително опасни са опитите за спасяване на превозното средство, тъй като само 15 см силно течаща вода е в състояние да движи автомобилите;

- задължително да се изключват електрозахранването и подаването на газ в домовете;

- да има осигурени пакети със суха храна и чиста питейна вода. В случай на сериозни наводнения, не е препоръчително използването на водата от чешмата, има опасност тя да бъде замърсена от високите подпочвени нива на водата;

- документите да са подготвени на лесно достъпно място;

- да има план за действие със семейството – контакти с деца, роднини и близки, да се съобразяват с указанията на местната власт и полицията;

- хората редовно да се информират за актуалната обстановка в района, в които се намират или там, където искат да отидат;

- да не се влиза в подлези, включително в метрото;

- ако сте сред природата, важно е да не се застава под мостове, да не се движите в дерета или други подобни места, където би могло да се получи силен отток на вода, който носи дървета, камъни и други тежки предмети, опасни за живота.

- ако се намирате в обществена сграда, спазвайте указанията на хората, които се грижат там за тяхната безопасност.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама