Мелания Тръмп с първа самостоятелна обиколка в Африка

17:25, 01 окт 18 / Свят 25 1353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп заминава за Африка на първата си голяма самостоятелна обиколка в чужбина с намерение да постави благополучието на децата в центъра на петдневната си визита в четири страни - в четирите края на огромния, тънещ в бедност континент, пише БТА.

Мелания заминава на 1-ви октомври, започвайки първото посещение в живота си в Африка утре от Гана, която се намира в западната част на континента. Оттам тя заминава за Малави на юг, после пристига в Кения на изток и накрая ще посети Египет, в североизточната част на континента.

Първата й продължителна международна обиколка извън сянката на президента Доналд Тръмп обаче може да бъде помрачена от нейния съпруг, който преди време направи непочтителни и дори вулгарни коментари за континента.

Това натоварва първата дама до известна степен със задачата да изглади, доколкото може, отношенията. Броени дни преди първата дама да се качи в американския правителствен самолет, за да прекоси Атлантическия океан, президентът Тръмп заяви в ООН, че той и съпругата му "обичат Африка".

Петдневната обиколка на г-жа Тръмп включва посещения в болници, училища и приюти, тъй като е фокусирана върху благополучието на децата.

Грижата за децата е ключов въпрос за Мелания, която има 12-годишен син. В САЩ тя се съсредоточи върху темата чрез подетата от нея инициатива "Би бест" ("Бъди най-добрият"). Тази седмица бележи най-продължителното популяризиране на програмата и нейните цели в чужбина, като се изключи събитието, организирано от г-жа Тръмп посещението в Лондон заедно със съпруга й през юли.

48-годишната Мелания Тръмп, родена в Словения бивша манекенка, днес натурализирана американска гражданка, пътува доста, придружавайки президента, включително до Саудитска Арабия, Израел, Италия, до Брюксел, Франция, Япония, Южна Корея и Великобритания. Тя беше във Финландия за срещата на върха на съпруга й с руския му колега Владимир Путин, но не замина с него за Сингапур за срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-ун през юни.

Единствената й друга визита в чужбина беше кратка - еднодневно посещение в Торонто през септември 2017 г., за да се присъедини към британския принц Хари на спортно състезание за ранени в бойни действия военнослужещи.

Мнозина смятат г-жа Тръмп за първа дама, която изпълнява задълженията си с неохота, тъй като тя се пренесе изцяло в Белия дом почти шест месеца след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност, защото синът им учеше в Ню Йорк. Нейното присъствие не бие на очи в сравнение с това непосредствените й предшественички. Тя отсъстваше от публичното пространство в продължение на няколко седмици след бъбречна операция през май.

Предшественичките й Хилари Клинтън, Лора Буш и Мишел Обама пътуваха многократно в чужбина без съпрузите си по време на управлението им. Подобни визити се превърнаха в нещо подразбиращо се при първите дами и подобни очаквания имаше и за Мелания като следваща стъпка от издигането й на една от най-зорко следените позиции в света.

Бившите първи дами Клинтън, Буш и Обама пътуваха неведнъж самостоятелно до Африка.

"Когато посещава чужда страна, първата дама може да привлече вниманието и да съдейства значително за пораждането на положителни чувства към Съединените щати. Надявам се тя да успее да направи това", каза за г-жа Тръмп изследователката на първите дами Майра Гътин от университета "Райдър" в Ню Джърси.

По-рано тази година президентът Тръмп предизвика възмущение в цяла Африка, след като до журналистите стигна негово изказване от частен разговор, в което нарече африканските страни "мръсни дупки".

По-късно той публично отрече частично думите си, но неофициално ги защитил, както съобщи през януари АП. Президентът не отрече коментара си и когато беше запитан за него при посещението в Белия дом на нигерийския президент Мухамаду Бухари през април.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама