Валери Симеонов разби "Господари на ефира" във фейсбуук

21:54, 01 окт 18 25 3461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник министър-председателят Валери Симеонов буквално разгроми "Господари на ефира" със статус в личния си фейсбуук профил. Единият от лидерите на "Обединени патриоти" коментира случая с репортера им Димитър Върбанов. Ето какво написа Симеонов:

„ВЯТЪРЪТ ИЗДУХА ОТГОВОРИТЕ“ (почти по Боб Дилън), или въпроси без отговор
Няколко дни в медиите клокочи недоволство и възмущение от поведението на един репортер на „Господари на ефира“, който използва предаването, за да извърши срамна и грозна манипулация, нямаща нищо общо с обективната журналистика.
Нямаше да взема отношение към случая, ако в обширно интервю продуцентът на предаването Юлиан Халваджиян (с нежния прякор Джуди) нагло и арогантно не се беше обяснил, упреквайки за гафа всички други, само не и себе си. Според него, „от ръководството на Нова Телевизия действали първосигнално като позвънили на репортера“, „излезли с прибързана позиция“, „медиите подвели обществеността, че репортерът е бит“, моноспектакълът на Върбанов бил „само една глупост“, „ако хората имали акъл в главата си, не би трябвало да загубят доверие в „Господари на ефира““, много хора „станали големи философи“, а „много журналисти са яхнали метлата“. Нито дума за собствена вина, нито дума за извинение, а само мантри, че „служели на истината“!
Няма как като обикновен зрител да не задам няколко въпроса, на които отговорите се носят от вятъра.
1. За първи път ли Върбанов грозно манипулира репортаж и какво би станало, ако нямаше охранителни камери в склада? Какви са критериите за подбор на репортерите в предаването и има ли други такива като Върбанов? Задължително изискване при подбора ли е (1) нестандартна сексуална ориентация, (2) природна наглост и амбициозност, (3) да си подлец и манипулатор, (4) известно ли ви е, че ръководителят подбира изпълнителите по свой образ и подобие? Ако това са критериите, които налага продуцентът на предаването, дали самият той не е такъв?
2. Защо не е „освободен“ и операторът? В интервюто си Юлиан твърди, че е бил подведен до последно от репортера Митко Върбанов. Не му вярвам. Той ли не знае, че истината винаги е в кадрите? Като колега телевизионер на него ли да обяснявам, че ако те интересува истината за едно събитие, първата ти работа е да прегледаш суровия материал на оператора? И защо фигурата на оператора някак остава извън неговото полезрение? На кадрите на охранителната камера се вижда театралната манипулация на точно толкова виновния, колкото и репортера, оператор. Ако бе поискал кадрите, би ги получил по интернет за броени минути, при това нередактирани. Сигурен съм, че това е направено, но е извършен опит да покриване на истината. Защо нищо не се случва с оператора, който е съучастник в деянието? Защо и той не е „освободен“ (явно уволнен не може да бъде, поради липса на трудови правоотношения)?
3. В какви трудови правоотношения са репортерите и операторите на високо-бюджетното предаване „Господари на ефира“? Имат ли трудови договори, имат ли социални осигуровки или им се плаща „на ръка“ за всяка „бомба“? Впечатли ме, че навсякъде се говори, че репортерът е освободен, а не уволнен. Освобождава се човек, който не е на трудов договор, което подсказва за укриване на данъци и осигуровки.
4. Защо от предаването твърдят, че термините „жестоко пребит“ и „тежък побой“ са измислени от другите медии и сайтове, а те никога не са го казвали? Дори да е така, не е ли морално задължение при изнасяне на неверни факти, една почтена медия да ги оспори публично? Дори, когато се отнася за нейни репортери.
5. При такъв екип, колко души е „изгорило“ „Господари на ефира“ със скалъпени пошли обвинения и очерняне на лични и фирмени репутации, включително и на политици? Не се ли превърна това предаване в трибуна за оплюване с палячовски провиквания, дърварски карикатури със закачени към тях лица и приписване на всички недостатъци на човешкия характер без връзка с действителността? Именно това се случи и в петък вечерта, когато политици бяха наричани „магаре“, „муле“ и „кон“, а на главите на недодяланите карикатури бяха поставяни кофи и нощни гърнета – няма що, изключително високо ниво на интелигентен хумор и сатира.
6. Защо ръководството на Нова Телевизия бездейства? Какво означава, че се „разграничават“? По Закона за радио и телевизия, за тази манипулация солидарно вина носи и разпространителят? Става въпрос за разпространяване на лъжа и манипулация в милиони български домове? Коя уважаваща себе си телевизия ще продължи да плаща, за да бъдат манипулирани зрителите им?
7. Къде е СЕМ? Или „Господари на ефира“ не е лъжица за техните усти? Както и „Шоуто на Слави“, впрочем?
Докога с манипулации, крясъци, подвиквания, дебелашки шеги и порно балет ще ни внушават ежедневен нихилизъм, че България е „уникална държава“ и едва ли не, най-доброто, което всеки човек може да направи, е да я напусне?
Докога нагло, самодоволно, хора без грам морал ще претендират да са единствените блюстители на истината и кръстоносци на справедливостта?
В интервюто си Юлиан казва „Нашата философия е една, на повечето медии е друга“. Не, Юлиане, вашата философия е „друга“. Философията на скункса. Философията на подлостта, безсрамието и лъжата!
Без уважение,
Валери Симеонов

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама