Британският писател Иън Макюън ще бъде удостоен със звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

11:00, 07 окт 18 / Култура 25 1460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На тържествена церемония, която ще се състои на 10 октомври 2018 г. в 11.00 часа в Аулата на Ректората, британският писател Иън Макюън ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии и на Факултета по славянски филологии.

Иън Макюън ще произнесе академично слово на тема: "Свободата на изразяването" (Freedom of expression).

Иън Макюън е роден на 21 юни 1948 г. в Олдершот, Великобритания. Завършва Университета в Съсекс и се утвърждава като е един от най-ярките и влиятелни британски белетристи на своето поколение, носител на наградата „Букър“, писател, киносценарист и драматург.

Автор е на 15 романа, преведени на 30 езика, както и на сборници с разкази, книги за деца, пиеси, сценарии за филми по собствените му романи, оратория и либрето. На български език са преведени „Изкупление“, „На плажа Чезъл“, „Законът за детето“, „Дете във времето“, „Събота“, „Черните кучета“, „Невинният“, „Почивка в чужбина“ и „Неумолима любов“. Предстои да излезе „Операция Сладкоугодник“.

Първият му сборник с разкази е отличен с наградата „Съмърсет Моъм“. Удостоен е с наградата „Уитбред“ (сега COSTA) за „Дете във времето“. Шест пъти е номиниран за наградата „Букър“. Получава я през 1998 г. за романа „Амстердам“. Романът му „Изкупление“ е отличен с четири награди. „Събота“ получава една от най-старите и престижни британски награди за литература – „Джеймс Тейт Блак Мемориал Прайз“, а през 2011 г. Макюън е удостоен с Йерусалимската награда за свободата на индивида в обществото.

Освен че е брилянтен стилист с талант да пресъздава екстремни ситуации и усещания, Макюън е непоколебим есеист и активен гражданин, смело заявил позициите си срещу ислямския екстремизъм и всяка форма на насилие, накърняващо човешки права. През 2008 г. „Таймс“ включва Иън Макюън в списъка „50-те най-велики британски писатели от 1945 г. насам“, а „Дейли Телеграф“ му отрежда 19-то място в класацията „100-те най-могъщи личности в британската култура“.

По-късно през деня, в 19.00 часа в зала 1 на НДК, британският белетрист и киносценарист ще бъде гост на официалното откриване на кино-литературния фестивал „Синелибри“ и ще бъде удостоен с награда за цялостен принос. Фестивалът ще започне с прожекция на филма „На плажа Чезъл“ по романа на Иън Макюън.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама