Путин: Европа не трябва да проявява слабост като България относно енергийните си интереси

07:40, 04 окт 18 / Свят 25 1357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европа не трябва да проявява слабост и да пренебрегва енергийните си интереси, както България стори с прекратяването на проекта "Южен поток". Това заяви руският президент Владмир Путин, като по този начин предупреди Европейският съюз, че ще е глупаво да купува природен газ от Съединените щати, вместо от Русия, предаде БНР.

"Нашите български колеги ни уверяваха, че за "Южен поток" ще се борят докрай, защото той отговаря на техните национални интереси. В крайна сметка, под натиск отвън, България се отказа от този проект. Сега те съжаляват и искат да получат руски газ от "Турски поток". Не искаме цяла Европа да е като България - да прояви слабост и неспособност да защити националните си интереси", заяви Путин след среща с австрийския канцлер Себастиан Курц на форума "Руска енергийна седмица".

От своя страна Курц каза, че европейските страни, участващи в проекта за разширение на газопровода "Северен поток -2" са заинтересувани от завършването му. За целта обаче ще е нужно уточняване на правните въпроси около проекта, който доставя руски газ за Северна Европа под Балтийско море. Трябва да се вземат предвид и интересите на Украйна, заяви Курц. Чрез разширението на "Северен поток" Русия ще може да изнася газ през Европа, заобикаляйки сегашното основно трасе през Украйна, с която е във външнополитически конфликт.

По-рано в Москва унгарският вътрешен министър Петер Сиярто обяви, че страната му се е споразумяла с България и Сърбия за разработка на инфраструктура, така че да е възможен транзит от разклонение на газопровода "Турски поток". Сиярто призова Брюксел да не създава пречки пред подобно снабдяване с газ, което руският му колега Сегей Лавров коментира така: "Главният противник на тези проекти не се намира в Европа, а отвъд Океана. САЩ се обявиха публично срещу проекта "Северен поток-2", тъй като той, видите ли, би увеличил зависимостта на Европа от Русия. Но тази зависимост винаги е взаимна".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама