В Перник протестестират срещу "Топлофикация"

10:23, 05 окт 18 25 1189 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Перник излязоха на протест срещу местната топлофикация. Жителите на града твърдят, че от няколко месеца се усеща остра и задушлива миризма. 

Според хората от миньорския град, основният замърсител ТЕЦ „Република”. Те твърдят, че неприятната миризма и обгазяването на въздуха са от незаконно вкарване на твърдо гориво, получено от отпадъци, в пещите. Внезапна проверка на инспекторите по околната среда констатира нарушение и ще последва санкция.

Протестът е насрочен за ден, в който има сесия на Общинския съвет. Шефът на пернишката топлофикация Любомир Спасов трябва да даде отчет пред общинарите дали дружеството е подготвено за зимата.

Жителите заявиха, че в близките квартали до теца миризмата е била изключително тежка. Тя се усещала най-силно вечерта, дори и да няма вятър. Боклуците се изгарят без разрешение, което е причината за протеста на перничани. Проблемът е поне от средата на август. 

От "Топлофикация" отказваха коментар, като заявиха, че ще изчакат всички отговорни институции да заявят позиците си след проверките.  От РИОСВ Перник установили, че източникът на миризми е инсталацията за сушене на твърди горива и площадката за съхранение на отпадъци. Констатирано е и наличие на въглищен материал. На дружеството е дадено предписание да преустанови изгарянията.

В знак на протест, хората ще блокират околовръстния път в града.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама