"Булгаргаз" ще ценообразува цените си по два варианта

09:10, 09 окт 18 25 1898 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Булгаргаз" вече ще може да избира дали цените на синьото гориво, по които ще го доставя "Газпром Експорт", ще се образуват по сегашната формула или ще са съобразени с цените на европейските газови борси. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по БНР.

Освен посочената договореност, ще има възможност двата варианта на ценообразуване да се комбинират в рамките на една доставка. Така цената на част от количествата ще е образувана по формулата и съобразена с петрола и неговите производни, а другите количества ще се плащат спрямо цените на газа в хъбовете.

Тези възможности са записани като допълнение към съществуващия договор за доставка на газ и разписани по време на разговорите миналата седмица между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт". Тя идва като резултат от антимонополното дело на Европейската комисия, по което руският газов гигант се съгласи да предоговори условията по договорите за доставка на гориво.

Цената на газа може да бъде преразглеждана на всеки две години, посочи още Николай Павлов. "Дали ще бъде по сега действащата формула или ще бъде по формула, която ще ценообразува по цени на хъбове, вече това е въпрос на анализ. Не е тайна, че през последните години цената за България в никакъв случай не е по-висока в сравнение с тези в Западна Европа, и като потвърждение на това идва и фактът, че до настоящия момент няма постъпила оферта в "Булгаргаз" за доставка на природен газ на цена по-ниска от действащата", обясни той.

Договорени са и две нови точки, през които газът може да стига до страната ни, каза още Николай Павлов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама