Кметове на малки населени места дадоха един месец за собствен бюджет

10:24, 10 окт 18 25 1406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С мълчалив протест в Калофер кметове на малки населени места поискаха по-голяма финансова независимост като им се отпусне собствен бюджет. Кметовете не за първи път настояват за това, за да не се налага да плащат буквално от собствените си средства за належащи ремонти в малките градове и села.

„Даваме срок на управниците един месец. Ако дотогава не ни обърнат внимание, ще протестираме пред парламента“, заяви кметът на Калофер Румен Стоянов.

"Искаме да има закон, с който кметът на общината да бъде длъжен да изпълнява бюджета на всяко населено място, който е гласуван от общинския съвет", категоричен беше Румен Стоянов.

Той е един от инициаторите на създаването на Националното сдружение на кметовете на кметства. От учредяването на организацията през 2016 година се настоява за изборност, възможности за кандидатстване и финансиране по различни европейски програми, делегирани бюджети и създаване на кметски съвети към общинските такива.

За всяка нужда на кметството в момента кметовете са длъжни да пишат докладни в голямата община. Част от проблемите на кметовете на малките населени места са и липсата на синхрон между действията на институциите.

За исканията на кметовете на малките населени места решаващ глас има Народното събрание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама