Откриха горещ телефон заради урагана Майкъл в мисията ни във Вашингтон

16:30, 10 окт 18 / Свят 25 1291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ураганът Майкъл вече е трета категория от пет възможни по скалата на Сафир-Симпсън, съобщи Националният център за ураганите на Съединените щати. След като достигне суша се очаква мощността му да отслабне. В Алабама и в 35 окръга на Флорида е обявено извънредно положение.

Очаква се бурята да достигне бреговете на Флорида преди обяд на 10 октомври (местно време) със силни ветрове със скорост над 150 километра в час на места и проливни дъждове. Властите призовават гражданите да се запасят с храна и вода, медикаменти за спешна помощ, зарядни за мобилните телефони, както и да се информират къде са най-близките помещения за подслон.

От българската мисия във Вашингтон съобщават, че във Флорида са издадени заповеди за задължителна евакуация на бариерни острови, мобилни жилища и ниско разположени райони. От Министерството на външните работи настойчиво препоръчват всички български граждани, намиращи се в районите, през които се очаква да премине стихията, да спазват стриктно указанията на местните власти, предаде БНР.

Българското посолството във Вашингтон изрази готовност да окаже съдействие на засегнати български граждани заради наближаващия щата Флорида ураган. 30 милиона души са по пътя на стихията, а властите в щата вече издадоха ултимативно нареждане за евакуация на близо 500 000 души, съобщават в специално предупреждение към българските граждани от мисията във Вашингтон.

Прогнозите са стихията да удари континента по-късно днес. Очаква се това да е най-опустошителния ураган за повече от 15 години насам. Предупрежденията са за вятър със скорост 180 км/ч и близо 4 метрови вълни. При нужда, на разположение са горещите телефони за връзка с посолството ни във Вашингтон. / +1 (202) 387-5770 или +1 (202) 387-0174/. Българските граждани могат да се свържат и с най-близкото посолство на държава-член на ЕС, както и с пунктовете на Червения кръст.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама