НФСБ призовава Българската православна църква да признае независимостта на Украинската православна църква

14:06, 13 окт 18 / Култура 25 1791 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националният фронт за спасение на България приветства решението на Светия Синод на Вселенската патриаршия в Истанбул за обявяване за канонични  Украинската православна църква и Украинската автокефална православна църква и  призовава Българската православна църква да последва този пример. Това съобщиха от пресцентъра на НФСБ.

„Украйна е близка на България държава, дом на една от най-големите задгранични български общности. Българските изпълнителна и законодателна власт водят последователна политика през годините както за сближаване  на българския етнос в Украйна с Родината и българския народ, така и за изграждане на трайни  и устойчиви икономически, социални и културни връзки между Украйна и България.
Смятаме за критично важно Българската православна църква да се включи в този процес и последва българската държавна политика и да направи нужното, за да може украинският народ и българите в Украйна да имат своя независима Църква“, се посочва в позицията на партията.

„Националният фронт за спасение на България също така напомня на Светия синод на Българска православна църква, че на 21 февруари 2018-а година изпратихме  призив  и  искане за среща по темата за канонизирането  на Васил Левски за светец. До този момент, Светият синод не е отговорил на нито едно от двете. НФСБ продължава да смята, че обявяването на Апостола на свободата за светец е обща национална кауза, която би могла да сплоти българското общество и да остави трайна светла следа в българската историческа памет, култура и духовност.“ Това гласи позицията на партия НФСБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама