Борисов в Атина: Държим за единството и силата на ЕС

12:25, 29 окт 18 / Политика 25 1152 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Държим за единството и силата на Европейския съюз. Именно като такива сме много по-подходящи, по-силни и като партньори на Арабския свят. ЕС със своите ценности е пример, който Арабският свят може да вземе за върховенството на закона, правата на жените и децата, особено там където има войни, свободите“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на третата среща на върха ЕС-Арабски свят в Атина.

Българският премиер посочи, че на първо място са ценностите, които всички трябва да защитаваме, за да работим по-спокойно следващите години.

Пред участниците в срещата на върха в Атина министър-председателят Бойко Борисов припомни, че темата за свързаността на страните от Западните Балкани е поставена отново на масата на преговорите по време на българското председателство на Съвета на ЕС.

„Виждам огромни възможности на Балканите като цяло“, подчерта Борисов и заяви, че именно регулярните четиристранни срещи с Румъния, Гърция и Сърбия целят балканският регион да бъде по-конкурентоспособен. По време на форума българският премиер изрази надежда до края на годината да бъде финализирано изграждането на интерконектора с Гърция за втечнен газ и допълни, че това ще бъде един от акцентите му в разговора с гръцкия премиер Алексис Ципрас във Варна на 2 ноември.

По време на форума в Атина българският министър-председател изтъкна необходимостта от създаването на хранителни хъбове на Балканите, с които да се подпомогнат регионите, от които идват мигрантите. „Самата миграционна вълна, която ни залива в Европа и буквално счупи доста държави показва, че ние трябва да помислим за Африка, за тези страни в света, където гладът е проблем“,  подчерта Бойко Борисов.

В изказването си пред участниците в срещата на върха ЕС-Арабски свят българският премиер Бойко Борисов посочи отношенията между България и Гърция като пример за добросъседство и отлично партньорство. „Ние никога не водим политика срещу трети страни. С мир, разбирателство, сътрудничество България и Гърция винаги са били пример за добросъседство, независимо от политическите системи, независимо от политическите партии, ние знаем, че с Гърция винаги сме били и завинаги трябва да бъдем приятели“, допълни министър-председателят Борисов. Той добави още, че срещата в Истанбул на лидерите на Германия, Франция, Русия и Турция е дала добра перспектива за разрешаване на кризата в Сирия с политически средства.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама