Кметът на район "Възраждане"- СО представи резултатите от реализирания проект свързан с реставрация на паметници на културата

15:52, 30 окт 18 25 1490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сдружение „Възраждане-2016“ и район „Възраждане“-СО представиха резултатите на съвместно реализирания проект „Приложение на модели за обновяване и социализация на примерна сграда и прилежащото й обществено и дворно пространство“, разработен с финансовата подкрепа на Програма „Европа“ 2018 г. на Столична община.

В представянето участваха: кметът на район „Възраждане“-СО Савина Савова, заместник-кметът на район „Възраждане“ арх. Николай Диков, секретаря на район „Възраждане“-СО Дарина Енева,  арх. Свободна Вранчева, ръководител на проекта и председател на Сдружение „Възраждане 2016“, Анелия Атанасова, представител на Програма „Европа“ 2018, експерти от районната администрация и членове на екипа на арх. Вранчева, представители на партньорската неформална структура – Инициативен комитет „Възраждане – Женски пазар“.

Савина Савова приветства присъстващите и благодари на всички участници в проекта за положените усилия и за постигнатите резултати. „Съвместните ни проекти със Сдружение „Възраждане 2016“ засягат една изключително актуална тема за София и за нашия район, а именно съхраняването и възстановяването на сградите паметници на културата, създаването на условия, съответстващи на съвременните стандарти на живот като запазваме архитектурата и духа на историческия център на столицата ни. Проектите ни стартираха след подписване на Меморандума за сътрудничество от кмета на София Йорданка Фандъкова и кмета на 3 арондисман на Париж „Маре“ и поредица от проекти и срещи с експерти от Франция и България. В настоящия проект акцент беше изработването на предложения за обновяване на една конкретна сграда, в която собствеността на  СО е 70% и която се нуждае от реставрация и обновяване. Сградата е на ул. „Стефан Стамболов“ 56“. Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова благодари на екипа на Програма „Европа“2018 на СО и специално на ръководителя на Програмата Ирина Йорданова за оценката и възможността да се реализира този необходим и актуален за София и район „Възраждане“ проект. В заключение, Савина Савова добави, че съхраняването и възстановяването на сградите паметници на културата е обща грижа, за която работим активно, но е и основна отговорност на собствениците, която те не бива да забравят.

Арх. Свободна Вранчева представи проекта и резултатите му. „Избраната сграда е в непосредствена близост до Женския пазар, район който екипът ни изследва задълбочено през 2016 г. и бяха направени сериозни анализи и оценки на възможностите за опазване и оздравяване на сградите в кварталите от една от най-атрактивните части на градския център. В този район е необходимо да се съхрани градската структура на ценните улични ансамбли и силуети като се подобрят общите качества на застрояването и условията на обитаване и работа.  По време на работата по проекта в реални условия се оцениха още веднъж сериозните проблеми за ангажираността на собствениците за ремонтни и обновителни мероприятия и необходимостта от по-ефективни юридически и финансови предпоставки за тяхното подпомагане.“ Арх. Вранчева сподели за извършените дейности – първоначално екипът на проекта се е спрял на сграда на ул. „Стефан Стамболов“ 35 след поредица от срещи със собствениците е последвал отказ и нежелание на собствениците да се погрижат  за своите имоти в етажната собственост, независимо от изискванията на закона. Усилията на екипа за  реализиране на успешен модел и утвърждаване на политиката на СО за съхраняване на сградите и ансамблите паметници на културата са стимулирали следващата стъпка - избор на друг обект, предложен от район „Възраждане“ – сградата на ул. „Стефан Стамболов“ 56 . Сградата е построена през 1923 г. и е обявена за недвижима културна ценност – категория „местно значение“ и е в обхвата на групов паметник  „Старите пазарища“/ №196 ДВ бр. 40/1978. Сградата е част от източния фронт на най-активната търговска зона от Женския пазар и нейното реставриране и обновяване ще повлияе непосредствено на общата естетизация на средата и ще подчертае обновения от Столична община Женски пазар.

„Моделът за изследване на сградата беше усъвършенстван като процесът обхвана разработването на отделни фишове – 11 на брой за имота и прилежащото му обществено и дворно пространство, общите елементи на сградата, отделните магазини и апартаменти с техните инфраструктурни мрежи, конструктивни особености и др. Фишовете съдържат оценка на състоянието и предложения за обновяването и опазването, за реставрацията и социализацията на сградата“, каза арх. Свободна Вранчева и представи мерките предприети от Столична община  - разработен е анализ и възможни  промени в основните нормативни документи в областта на недвижимото културно наследство – Закона за културното наследство и Закона за закрила и развитие на културата. Предложено е създаването на постоянно действащ национален координационен орган – Национална комисия за културното наследство към Министерски съвет, чийто състав и правилник ще се утвърждават от Министър-председателя. Вече е създаден Фонд за градско развитие, от който се очаква да подпомогне и стимулира подобряването на градската среда.

След интересната дискусия, заместник-кметът на район „Възраждане“ арх. Николай Диков сподели, че след реализацията на проекта следва изработване на Задание за ремонт и реставриране на сградата, проектиране и търсене на възможности за финансиране на обновяването на сградата.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама