Непрекъснатият шум вреди на здравето ни

09:50, 07 ное 18 25 3153 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специалисти от Бостън установиха, че хроничното въздействие на шума увеличава риска от сърдечносъдови болести, инфаркти и инсулти, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.

Изследването обхванало 499 души на средна възраст 56 години. Доброволците минали позитронно-емисионна и компютърна томография на мозъка и кръвоносните съдове. Учените освен това изследвали нивото на въздействието на шума в районите, където живеели участниците.

Въз основа на резултатите от сканирането била определена активността на миндалевидното тяло - зона в мозъка, която играе роля за регулацията на стреса и емоционалните реакции.

През следващите 5 години в резултат на нарушено функциониране на сърдечносъдовата система, включително сърдечни пристъпи и инсулти, пострадали 40 участници.

Оказало се, че у хората, живеещи в условия на силно шумово замърсяване, например близо до автомагистрали и летища, миндалевидното тяло е по-активно, а нивото на възпаление на артериите - по-високо. При това рискът от инфаркт и инсулт се увеличава 3 пъти.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама