Марянските певици участваха в откриването на паметник на Екзарх Йосиф в Истанбул

10:00, 07 ное 18 25 1020 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Женската певческа група „Балкански славей“ към НЧ „Наука-1900“ в с. Марян, община Елена участва с концерт в тържественото откриване на бюст-паметник на Екзарх Йосиф в Българската Екзархия в Истанбул. Групата гостува по покана на Васил Лиязе – председател на българската общност, чиято съпруга Сийка Чирпанова е с родови корен от Марян. Г-н Лиязе е представил марянските певици пред участниците в тържеството, а ръководителката на групата Йорданка Бойкова е благодарила за възможността да бъдат част от родолюбивото събитие.


Паметникът е изграден по инициатива и със средства на общността на българите в Истанбул, начело с църковното настоятелство, и е израз на дълбоката признателност на цариградските българи към делото на екзарха. Бюст-паметникът, изработен от скулптура Неджми Мурад –изселник от България, е поставен в Екзархийския комплекс в квартал „Шишли“, редом до църковната камбана на Екзархията, ценна историческа реликва от 1872 г.

Екзарх Йосиф е една от най-ярките фигури на България в борбата за независимост,а поставянето на паметника в двора на историческата сграда на Екзрахията не е случайно. Тя е закупена от Екзарх Йосиф през 1907 г. и е тясно свързана с неговата родолюбива дейност. В нея е заседавал Светият Синод на Българската православна църква до преместването си в София. От това място е била ръководена църковната и просветна дейност на църквите и училищата към Екзархията, разположени в земите на Османската империя. В сградата се пази копие на прочутия ферман, с който султан Абдул Азис през 1870 г. признава българите за отделен етнос с право на самостоятелна църква начело с български духовен глава, написан на български, старотурски и гръцки език. Екзарх Йосиф стои начело на Българската екзархия 35 години. През това време се сменят 21 велики везири, 8 гръцки патриарха, 5 руски посланика, а той стои непоклатим и се превръща в един от най-добрите познавачи на османската администрация и държавна политика на своето време.

В тържественото откриване на бюст-паметника на екзарха участват представители на българската общност в града край Босфора, българският посланик в Турция Надежда Нейнски, генералният консул в Истанбул Ангел Ангелов, дипломати от дипломатическите ни мисии в южната ни съседка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама