Търговците от улица "Граф Игнатиев" пред фалит, искат компенсации

12:10, 09 ное 18 25 4391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столичната община организира среща с търговците от улица "Граф Игнатиев" тази вечер. Те са недоволни, гневни и искат компенсации, защото ремонтът на столичната улица проваля бизнеса им и много от тях са на път да фалират. Мероприятието има за цел да възстанови нарушения диалог между общинската власт и засегнатите от ремонта столичани, както и да изведе на преден план средствата за преодоляване на възникналите неудобства, предаде БНР.

Десетки магазини по столичната търговска улица "Граф Игнатиев“ са затворени, а собствениците на търговските обекти, които все още работят, са убедени, че ремонтните дейности, започнали преди половин година, са предизвикали фалита на техните колеги. Споделят, че клиентите ежедневно намаляват, защото движението в района е силно затруднено.

„Половината и повече от магазините вече са затворени. Много фалирали фирми има“.

„Случайни хора по улицата почти не минават. Изпитание е за клиентите ни, които все едно са в сървайвър, за да стигнат до магазина“.

„Ако не свърши бързо, до месец, вече е борба на оцеляване“.

„Общината просто е решила да ни съсипе бизнеса. Това вече е налице. Стискаме зъби, но докога – не се знае“.

На въпроса дали потърпевшите търговци ще бъдат компенсирани за причинените неудобства пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова преди седмица отговори така:

„Компенсацията ще бъде това, че съм убедена, че след пускането на цялата улица, ще има много по-голям интерес и към заведенията, и към магазините там. Така беше и на бул. „Витоша“. Срокът за изпълнение на проекта за „Граф Игнатиев“ е 300 дни, т.е. на пролет догодина. Ние затова изискахме да се работи максимално бързо и да се съкратят сроковете максимално“.

Търговците обаче споделиха, че не се чувстват достатъчно осведомени и гадаят кога ще приключат ремонтните дейности.

От Столичната община признават, че комуникацията със собствениците на магазини, заведения и живущите в района е силно нарушена. Според председателя на групата на ГЕРБ в Общината Малина Едрева вината за нарушения диалог е на районния кмет.

„Това е човекът, който е най-близо до хората с неговата администрация и би трябвало всичко, което се обсъжда на ежеседмичните оперативки при кмета да бъде свеждано до знанието на гражданите. Не искам да оневинявам това, че ние сме направили известни пропуски, но искам да кажа кой какви отговорности носи“.

Общината предприема стъпки, за да повиши информираността на гражданите и да бъде в услуга на засегнатите от ремонта столичани. Информационни съобщения, в които ще бъдат описани формите за контакт, ще бъдат разлепени на входовете на жилищните сгради и пред заведенията на ул. "Граф Игнатиев". На въпроса защо тези мерки се предприемат на късен етап - чак шест месеца след началото на реконструкцията, Едрева отговори с аргумента, че досега подобен мащабен ремонт в града не е бил провеждан.

Срещата, която ще се проведе тази вечер между общинската власт и представителите на бизнеса, се организира с цел да бъдат изготвени решения за преодоляване на възникналите затруднения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама