Австрия подозира пенсиониран полковник в шпионаж за Русия

14:00, 09 ное 18 / Свят 25 1076 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пенсиониран полковник от австрийската армия е заподозрян, че е шпионирал в полза на Русия в продължение на десетилетия, съобщи днес канцлерът Себастиан Курц, предаде БНР, цитирайки АФП. Подозренията са, че той е работил за руското разузнаване от началото на 90-те години на XX век до 2018 г.

Според австрийския вестник „Ди Пресе“ 70-годишен полковник от армията е признал, че в продължение на 20 години е шпионирал армията в полза на Москва, за което е получил 300 хил. евро. Става въпрос за лице от Залцбург, което е предавало секретна информация на Русия за Военновъздушните сили на родината си, както и за артилерийските ѝ системи. Предавал е и доклади за ситуацията в страната с миграцията, информира още "Ди Пресе".

Курц добави на пресконференция във Виена, че външният министър Карин Кнайсъл е привикала руския посланик заради случая и е отменила предстоящата си визита в Русия.

„Разбира се, ако такива случаи бъдат потвърдени, независимо дали са в Холандия или в Австрия, не могат да се подобрят отношенията между ЕС и Русия“, каза канцлерът.

Той визираше експулсирането на 4-ма руски агенти от Холандия през април по подозрения, че планирали кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага.

„Руският шпионаж в Европа е неприемлив и осъдителен“, добави Курц.

Австрийският военен министър Марио Кунасек заяви на пресконференцията, че за случая се разбрало „преди няколко седмици“ в резултат на информация от друго европейско разузнаване.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама