Отбелязваме 29-ата годишнина от началото на прехода

09:42, 10 ное 18 / Култура 25 1986 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 10 ноември 1989-а година пленум на Българската комунистическа партия гласува оставката на Тодор Живков като генерален секретар на Централния комитет

 „Падането на Берлинската стена“ през нощта на 9 ноември 1989-а година, е символ за край на Студената война и за революцията наречена есента на народите, която свали комунистическите правителствата в Централна и Източна Европа, знак за обединението на Германия година по-късно.

В България движеща сила на свалянето на Тодор Живков стават така наречените "чавдарци", формирани на 5 ноември 1989-а година по инициативата на Добри Джуров. В групата влизат Добри Джуров, Йордан Йотов и Димитър Станишев. Кулминацията на събитията настъпва в периода 4-10 ноември 1989-а година.

На 18 ноември у нас се провежда и първият свободен митинг, иницииран от неформални организации, начело с „Подкрепа” и „Екогласност”.  Страната се отказва от еднопартийната система на управление, член първи от Конституцията пада и започва преход към парламентарна демокрация и пазарна икономика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама