Защо трябва да се смеем повече?

18:00, 17 ное 18 25 2367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Смехът е част от човешкото поведение и е регулиран от мозъка. Той помага на хората да изразят по-ясно своите мисли, чувства и намерения в социалното обкръжение. Понякога е заразен: смехът на отделния човек може да провокира смях у останалите и придава емоционален контекст на разговорите. Защо е важно да се смеем:

Укрепване на имунната система и премахване на стреса

За изграждане на добра имунна система са важни много фактори. Процесът включва сън, приемане на витамини, здравословно хранене, но и добро настроение с повече моменти на смях. В проучване от Националния институт за борба с рака се твърди, че хората, които се смеят по-често, намаляват хормоните на стреса, което е важно за поддържане на добър имунитет. Смехът също не само че облекчава стреса на тялото и премахва напрежението, но повдига и самочувствието, твърдят специалисти.

Изчистване на ума и постигане на по-голяма креативност

В изследване от 2016г. , публикувано във FASEB Journal, се открива, че смехът помага на ума да изчисти мислите от главата и да започне да мисли по-ясно. Освен това той помага за отпускане на ума, което води до по-голяма креативност и творческа нагласа.

Премахване на болка

Смехът е ефективен начин за преборване на болката. Изследователите установяват, че ендорфините, които се освобождават в тялото по време на смеене, помагат за отпускане на мускулите и съответно за намаляване или премахване на болка в тялото.

Намаляване на кръвното налягане

В проучване, проведено през 2017г. , е установено, че актът на смях поддържа нивата на кръвното налягане ниски. Причината е, че смехът отпуска тялото и облекчава натрупаното напрежение и стрес. Високото кръвно налягане може да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт. Именно затова се препоръчва честият смях и релакс.

В изследване се твърди, че здравите деца се смеят до 400 пъти на ден, а възрастните само около 15-20 пъти. Смехът е изключително полезен не само за психическото, но и за физическото освобождаване. Той изчиства съзнанието и отвежда вниманието от чувството за вина, гняв, страх и всякакви отрицателни емоции. Същевременно създава положително отношение, радост и релаксация на ума и тялото. Именно заради това е добре смехът да е налице всекидневно, пише puls.bg

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама