Амнести отне награда на Аун Сан Су Чжи

09:40, 13 ное 18 / Свят 25 1226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Амнести интернешънъл отне на лидера на Мианмар Аун Сан Су Чжи най-високото дадено ѝ от организацията признание – наградата посланик на съвестта. Политикът и носителят на Нобелова награда за мир получи почетното признание през 2009 г., когато живееше под домашен арест.

Организацията за защита правата на човека заяви, че е дълбоко ужасена от провала ѝ да говори открито за малцинството рохинга - около 700 000 рохинги са избягали от военни действия.

Това е последната засега от поредицата от награди, от които Аун Сан Су Чжи беше лишена.

"Ние сме дълбоко поразени, че вече не сте символ на надежда, смелост и непреклонна защита на човешките права", пише генералният секретар на Амнести Куми Найду в писмо до лидера на Мианмар.

"Нейното отричане на тежестта и мащабите на жестокостите означава, че има малко перспективи за подобряване на ситуацията", каза Найду.

Организацията, която веднъж беше посочила Аун Сан Су Чжи като фар за демокрация, обяви решението си на осмата годишнина от освобождаването ѝ от домашния арест.

Властите в Мианма, в която 90 процента от населението е будистко, се отнасят към рохингите, които са мюсюлмани, като към чужденци. Над 700 000 рохинги избягаха между август и декември 2017 г. от Мианма в съседен Бангладеш след офанзива на армията, при която имаше издевателства, изнасилвания, екзекуции без съд и присъда и опожарени села.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама