Кои са десетте храни, които намаляват стреса?

10:20, 15 ное 18 25 4713 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стресът не е нещо, което се случва само в главата ни. Той достига почти до всяка част от нашето тяло. И колкото и да се опитваме да контролираме емоциите си и ситуациите в живота си, ние постоянно сме под някакво напрежение. 

Има различни начини да се справим със стреса. Един от тях е чрез консумирането на определени храни, които противодействат на хормона кортизол. Ето 10 от тях: 

1. Папая

Плодът се използва за лечение на различни състояния. Наричат го плодът на ангелите. Съдържа витамини А, В и С, а от минералите - калций, калий, желязо, фосфор, мед, цинк, магнезий.

2. Брюкселско зеле

Брюкселското зеле е добър източник на Омега 3 мазнини. Съдържа също витамините А, С и В, калий и калций, желязо, магнезий, натрий и фосфор. Притежава и тонизиращ ефект - помага за облекчаване на напрежението и стреса.

3. Червена чушка

Намалява стреса и стимулира обмяната на веществата.

4. Броколи

Те са една от седемте супер храни. Спомагат за общото състояние на организма като набавя необходимите витамини и минерали. Те са също и идеално оръжие срещу стреса.

5. Карфиол

Карфиолът е зеленчук, който може да консумирате в сурово състояние на салати, на пюре или в готвени ястия.

6. Мюсли

Богати на фибри и много подходящи за начало на деня, те ще ви заредят с необходимата енергия до следващото ви хранене.

7. Домати

Богати на витамин С, доматите са подходящи за вашия режим и предпазват от редица заболявания. Те намаляват риска от депресия и то с близо 50%. Ликопенът в тях подобрява психическото здраве чрез намаляване на окислителните процеси в мозъчните клетки.

8. Череши

Наричат ги здравословните бонбони. Те са с високо съдържание на мелатонин и ще направят съня ви спокоен.

9. Сладки картофи

Те ще задържат по-дълго чувството ви за ситост. Сладките картофи са мощен антиоксидант и стабилизират кръвната захар.

10. Нар 

Нарът е сред най-здравословните плодове на земята. Съдържа редица полезни растителни съединения, несравними с други храни. Плодовете от нар се използват от хилядолетия като лекарства. Те са с най-ниското съдържание на захар, което ги прави предпочитани, както за десерти, така и като добавка към салата. А чаша сок от нар може да ви осигури 40% от нужното количество фолиева киселина за деня.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама