КАТ с апел към шофьорите: Съобразявайте се със зимните условия и ситуацията на пътя

18:55, 19 ное 18 25 1150 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

При зимна обстановка се увеличават рисковете за пътни инциденти с пешеходци, деца, възрастни хора, велосипедисти. Затова ръководството на отдел “Пътна полиция” – СДВР обръща внимание на всички участници в движението да се съобразяват с условията и ситуацията на пътя и стриктно да спазват правилата за движение съгласно Закона за движение по пътищата, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От столичната полиция напомнят на шофьорите да проявяват особено внимание, търпимост и толерантност при преминаване покрай пешеходни пътеки, детски градини, училища и жилищни зони. Същевременно е необходимо участващите в движението пешеходци да се съобразяват с пътните условия и автомобилния трафик на местата, където пресичат и при възможност да използват подлези и надлези. Препоръчително е в тъмната част на деня да имат светлоотразителни знаци по себе си.

Пътна полиция припомня и основните правила за поведение на водачите при зимни условия:

- да не поемат на път без колите им да са подготвени за пътуване. Това предполага най-малкото гумите да са с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм, да са заредени както резервоарчето с течност за измиване на стъклата, така и резервоарът с гориво;

- задължително в превозното средство да има вериги за сняг, които при необходимост да се поставят на гумите на колите;

- препоръчително е преди тръгване на път всеки водач да взема със себе си топли дрехи, вода и храна;

- добре е при планиран дълъг път през зимата водачите да се осведомяват за прогнозата за времето и да проверяват предварително актуалната пътна обстановка през приложението на АПИ lima. На дълъг път да управлява винаги най-подготвеният водач.

- При възникване на ситуация и въвеждането на временна организация, водачите, особено на товарни автомобили, да се съобразяват и изпълняват указанията за това.

Основни правила за поведение на пешеходците

- да не забравят, че и те са участници в движението

- апелът към тях е по възможност да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя;

- да пресичат само на определените за целта места и то след като внимателно се огледат

- да не забравят, че ползването на мобилни телефони разсейват, затова е добре по възможност да не се ползват при пресичане.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама