Първи лицензи бяха раздадени в Гърция за отглеждане на канабис за медицински цели

08:45, 20 ное 18 25 1822 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гърция издаде първите лицензи на частни компании за отглеждане на канабис за медицински цели. Южната ни съседка легализира канабиса за медицински цели миналата година и през март отмени забраната за неговото отглеждане и производство. Вече са предоставени два лиценза, а още 12 ще бъдат издадени до края на тази година, посочи министерството на икономиката и развитието, предаде БТА.

Има огромен интерес, основно от Канада и Израел, някои от тях са много големи, заяви на пресконференция зам.-министърът на икономиката Стергиос Пициорлас. В отговор на въпрос той изтъкна, че не се разглежда легализиране на канабиса за развлекателни цели. Пициорлас каза, че първите продукти от медицински канабис се очаква да се появят на пазара след около 12-18 месеца. Производството е основно ориентирано към износ, посочи той.

Предполага се, че хиляди пациенти в Гърция използват канабис за редица сериозни медицински състояния, въпреки че властите нямат точни данни. Продуктите, съдържащи канабис за медицински цели, ще бъдат достъпни с рецепта в аптеките. Те няма да се субсидират от държавната здравно-осигурителна система, посочи здравният министър Андреас Ксантос.

Първите лицензирани оранжерии за канабис ще бъдат в Лариса и Коринт. 14-те лиценза се очаква да доведат до създаване на над 750 работни места и да представляват инвестиции от около 185 млн. евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама