Сушените кайсии - защо са толкова полезни?

09:00, 25 ное 18 25 2268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сушените плодове се запазват за много по-дълго време от пресните плодове, което ги прави отлична преносима закуска. Те са идеални и за притъпяване на следобедния глад. Няколко плодчета и ядки ще ви заситят за дълго време. Тъй като водата е единственото нещо, което липсва на сушените плодове, това ги прави богати на три пъти повече хранителни вещества за размера си от пресните плодове.

Сушените кайсии са изключително полезни, тъй като носят редица ползи за:


1. Произвеждане на хемоглобин

Поддържането на нормални нива на хемоглобин, предотвратява появата на анемия, свързана с липса на желязо. За да се набави, може да се консумират редовно сушени кайсии, тъй като те стимулират производството на хемоглобин. Те подобряват състоянието на анемия и в допълнение снабдяват организма с други полезни минерали.

2. Храносмилане

Много фактори могат да допринесат за лошото храносмилане, но редовната консумация на сушени кайсии, може да предотврати неразположенията в стомаха. Те трябва да се ядат преди хранене, тъй като са алкална храна, контролираща киселинните реакции на храносмилателната система. В допълнение, сушените кайсии съдържат пектин и целулоза, предотвратяващи запека.

3. Подобряване дейността на сърцето

Калият, намиращ се в сушените кайсии, е много повече, отколкото този в бананите. Те са идеална храна за хората, страдащи от хипертония. Всекидневната консумация на тези сушени плодове, повлия благоприятно върху дейността на сърцето, като помагат за намаляване на кръвното налягане. Сушените кайсии са изключително богати на хранителни вещества, подпомагащи правилното функциониране на сърдечните мускули, като помагат за равномерния сърдечен ритъм.

4. Влияят положително на дихателните пътища

Консумацията на няколко сушени кайсии дневно, оказва положително влияние върху дихателните нарушения. Те действат отхрачващо и предотвратяват пристъпите на астма. Благодарение на витамин А, намиращ се в сушените кайсии, се намалява риска от белодробни инфекции.

5. Подобряват зрението

Витамин А и К, съдържащи се в този вид сушен плод, подобряват проблемите, свързани с очите. Те насърчават кръвоснабдяването и възпрепятстват развитието на макулна дегенерация. Освен витамините, плодовете съдържат и антиоксиданта зеаксантин, важен за очите. Сушените кайсии не могат да помогнат за лекуване на слабото зрение, но притежават способността да предотвратяват допълнителното влошаване на очите.

6. Предпазват черния дроб

Сушените кайсии могат да предпазят черния дроб от заболявания. В изследване върху животни се показва, че кайсията предотвратява увреждане на черния дроб и натрупване на мазнини по него. Плодовете също спомагат за регенерирането на този толкова важен орган.

Кайсиите са едни от най-полезните сушени плодове, тъй като осигуряват широк спектър от микроелементи. Включването на сушени кайсии към дневната диета осигурява антиоксиданти, каротеноиди, калций, диетични фибри, желязо, магнезий, цинк, калий, фосфор, витамин А, С, К и в процеса на изсушаване не губят хранителната си стойност, пише Puls.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама