Автобуси с екологично гориво тръгват в Габрово

19:00, 22 ное 18 25 2307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Три нови 12-метрови автобуси за градския транспорт тръгват в Габрово.

Договорът е подписан от кмета на Габрово Таня Христова и от чешка страна от Йиндржих Худи, експортен мениджър на компанията производител, в присъствието на посланика на Република Чехия у нас Душан Щраух. Изпълнител на договора е чешката компанията "СОР ЛИБХАВИ" ООД, избрана с открита процедура по Закона за обществените поръчки, в рамките на проекта за развитие на устойчив градски транспорт. Това съобщиха от общината.

Горивото на автобусите ще е природен газ. Транспортните средства ще бъдат доставени в Габрово през май следващата година. Автобусите с екологично гориво са първите от предвидените по проекта други три 12-метрови електробуси и осем 9-метрови автобуси.

Новите транспортни средства отговарят на европейските стандарти за екологичност. Те ще бъдат с нисък под, с платформи за инвалидни колички, със система за наклоняване към спирките, ще имат климатични инсталации и камери за наблюдение на салона и вратите. 

Превозните средства пристигат с 5 години гаранция, 2 години безплатно гаранционно обслужване и 10 години гаранция срещу корозия. Цената на едни автобус е 518400 лева с ДДС, информираха от общината. Финансирането е по оперативната програма "Региони в растеж".

От администрацията припомниха, че с решение на Общинския съвет е направен изборът Габрово да инвестира в екологично чист градски транспорт - автобуси на природен газ и електричество, вместо превозни средства с двигатели на дизелово гориво.

Очаква се скоро да бъде подписан и договор за доставка и монтаж на електронни информационни табла, предвидени за 104 спирки, които ще информират в реално време за графика на автобусите в Габрово.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама