Расте броят на учениците, страдащи от затлъстяване

17:00, 26 ное 18 25 1326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В област Търговище расте броят на учениците, страдащи от затлъстяване. За тенденцията, която се наблюдава през последните пет години, алармират от Регионалната здравна инспекция по повод обявения от институцията месец за борба със затлъстяването и здравословния начин на живот.

По данни на здравната инспекция през 2017 г. общият брой на учениците в област Търговище, преминали профилактичен преглед е 9 203. От тях 1185 са с регистрирани заболявания, от които 688 са със затлъстяване или 7,48 на сто от всички прегледани. В предходни години процентът е бил съответно 6,44 на сто за 2016 г., 6,16 процента за 2015 г., 5.47 през 2014 г. и 4.57 на сто през 2013 г., сочи справка на специалистите.

При 90 на сто от случаите затлъстяването е свързано с поведенческите фактори и по-специално с нездравословни хранителни навици и понижена двигателната активност, поради което е предотвратимо. Световната здравна организация определя затлъстяването в детска възраст като едно от най-сериозните предизвикателства пред общественото здраве, допълват от РЗИ.

Трите най-важни фактора, укрепващи здравето са: физическа активност и спорт, здравословно хранене и създаване на навици за здравословен начин на живот. Затова от инспекцията провеждат редица инициативи в училища и детски градини, свързани със здравословното хранене: обучения, срещи с родители, базар "Аз се храня здравословно", конкурс за рисунка на тема "Здравословен начин на живот". Кампанията ще продължи до края на ноември.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама