След скандали в НС минималната пенсия става 219,43 лв.

11:25, 28 ное 18 / Политика 25 4755 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 януари 2019 г. става 207,60 лв., а от 1 юли - 219,43 лв., приеха депутатите с гласуваните на второ четене тестове от Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина.

По време на дебатите градусът на напрежението се повиши след като от БСП излязоха с алтернативно предложението – минималната пенсия да се вдигне на 300 лв. „Това са възрастни и болни хора, но те са достойни българи и заслужават достойни старини“, мотивира се депутатът от левицата Филип Попов. „200 лева пенсия за месец е колкото ваша надница, господа народни представители, за един ден“, обърна се той към всички в залата, цитиран от БГНЕС.

От БСП отправиха апел за подкрепа на предложението си най-вече към групата на „Обединени патриоти“, защото такова увеличение бе залегнало в тяхната предизборна програма.

„Крайно време е да спрете да спекулирате, защото когато сте в коалиционен формат, няма как да не се съобразиш с по-големия партньор. Всичко, което се разписа като програма за управление е резултат от продължителни и трудни преговори. И още нещо, което никой не казва – ако не беше присъствието на патриотите в това управление, нямаше да бъдат повишени минималните пенсии на 200 лева“, бе отговорът на Валери Симеонов от „Обединени патриоти“, който направи първото си изказване като депутат. Той подчерта, че въпреки малкия размер на увеличението на фона на цените, от него са се възползвали над 800 хил. души.

300 лв. минимална пенсия бе и предложението на ДПС, което доведе до поредица от взаимни обвинения между тях и патриотите за неизпълнени предизборни общения и упреци в популизъм.

„Тези, които в момента се наричат „Обединени патриоти“ предлагаха 600 лева пенсия. Тогава заявихме, че популизмът е вредно нещо, а с тези популисти ГЕРБ направиха правителство“, заяви Рамадан Аталай.

Това изказване принуди Валери Симеонов да вземе думата за втори пък. От парламентарната трибуна той обяви Аталай за манипулатор и категорично отрече предложението за 600 лв. минимална пенсия да е присъствала като предизборно обещание на патриотите.

Отношение в спора взеха и от ГЕРБ. „Вие сте царе на популизма, дефицитите и фалитите“, обърна се към опозицията Светлана Ангелова.

Догодина се запазва размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” и фонд „Пенсии за лицата по чл. 69” на ДОО на нивото от 2018 г. Запазват се и размерите на осигурителните вноски за другите фондове на ДОО, а също и съотношенията между осигурителите и осигурените лица.

За 2019 г. не са договорени минимални осигурителни прагове.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 510 лв. на 560 лв. Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 350 лв. на 560 лв. Увеличава се максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 2600 лв. на 3000 лв.

В рамката на бюджета са заложени приходи и разходи малко на 11,7 млрд. лева. Приходите от осигурителни вноски са в размер на над 7,4 млрд. лв. Разходите за пенсии са в размер на над 9,9 млрд. лв., а тези за социални помощи и обезщетения - над 1,6 млрд. лв.

Мнозинството отхвърли предложенията на опозицията за увеличение на приходите и разходите в бюджета за пенсии и социални помощи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама