Детските клиники на няколко болници ще бъдат прехвърлени в болница “Лозенец“

15:15, 30 ное 18 / Политика 25 1917 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Действащите в момента детски клиники в около десетина столични болници ще бъдат извадени от тях и прехвърлени в болница “Лозенец“, която правителството реши през миналата седмица да превърне в Национална педиатрична болница. Това стана ясно от отговора на здравния министър Кирил Ананиев на депутатски въпрос по време на петъчния парламентарен контрол.

Ананиев съобщи, че ще създаде експертна група с участието на болнични директори и педиатри от болниците “Александровска“, “Света Екатерина“, Националната кардиологична болница, “Царица Йоанна“-ИСУЛ, “Пирогов“, Майчин дом, Специализираната детска болница “Иван Митев“ и др. за изготвяне на подробен план за действие за преструктуриране на наличните структури в болница “Лозенец“.

Отделно ще бъде създадена правно-икономическа група за административната част на преструктуринането. Детските клиники на тези болници ще излязат от тях чрез промяна в статута и капитала на дружествата. В хода на преструктурирането ще се направи и одит на финансовото състояние на болница “Лозенец“.

В изказването си министърът посочи, че чрез изграждането на многофункционалната детска болница децата ще получават комплексно обслужване в рамките на една структура, ще им бъде гарантирана най-добрата медицинска грижа, ще бъде стимулирана и специализацията на младите лекари в областта на педиатрията.

Според Кирил Ананиев детската болница не трябва да бъде търговско дружество. Тя ще работи както по клинични пътеки, финансирани от НЗОК, така и с подкрепа от държавата.

Министър Ананиев съобщи, че е изготвен ясен график за действие през следващите 6 месеца по структуриране на детската болница. Като първа стъпка той посочи внасяне в Народното събрание на законова промяна в Закона за лечебните заведения с цел преструктуриране на Болница „Лозенец“ в многопрофилно лечебно заведение, осигуряващо комплексно лечение на деца. Статутът на лечебното заведение ще е по чл. 5 от Закона за лечебните заведения – като второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването. Ще бъде създадена експертна група, в която ще участват директорите на редица лечебни заведения, за да изготвят подробен план за действие за преструктуриране на наличните болнични структури в УБ „Лозенец“, които не са свързани с лечението на деца. Към нея ще се включат и експерти по педиатрия и детски грижи с доказан професионален опит.

„В хода на реализиране на дейностите, болница „Лозенец“ поетапно ще бъде преструктурирана в лечебно заведение, което да обслужва само деца. Ще постигнем това без да се създава социално напрежение и без риск както за лечението на пациентите в болницата и професионалната реализация на персонала в нея, така и за обучението на студентите на територията на лечебното заведение. Важно е да подчертая накрая, че имам пълната политическа подкрепа на правителството, като по този начин управляващите се отказват от една своя привилегия в името на здравето на българските деца“, беше категоричен министър Ананиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама