250 гривни ще следят осъдени под домашен арест

13:30, 03 дек 18 / Политика 25 1356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До няколко месеца в България ще бъдат пуснати 250 електронни гривни за проследяване на осъдени за по-леки престъпления или на клиенти на правосъдието, пуснати под домашен арест. 

50 от гривните за електронно наблюдение са с джипиес устройства. Всички ще бъдат свързани с базова инсталация, която ще се следи от команден център. Ако някой опита да избяга или да скъса гривната, тя веднага подава сигнал и в действие влизат мобилни екипи за залавянето на престъпника.

"Гривната е достатъчно мека и еластична, за да е удобна на лицето, което я носи", каза Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието, цитиран от вестник "24 часа". С гривната може да се спортува, да се вземе душ, тя не пречи по никакъв начин. Проданов лично пробвал такова устройство през лятото на тази година. "Носех я събота и неделя, информацията къде съм ходил беше пълна и много точна", каза Проданов. 

Гривните са осигурени от международен консорциум, в който участва и израелска фирма. Цената на проекта е 1 341 572 лв. 

"Електронният мониторинг е предназначен за три категории лица - затворници, които излежават наказанията си в общежития от открит тип, при общ и лек режим и имат право да работят и нощуват навън, за осъдени на пробация и за следствени под домашен арест", уточни Проданов. 

"Електронното проследяване е значително по-евтино. Ползите от него са няколко - при прилагане на домашен арест се дава незабавна информация за наказания и спазването на мярката, спестяват се разходи и арестът няма да е пренаселен", каза Васил Миладинов, шеф на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

На специална пресконференция днес бе демонстрирано как работят гривните. Според проекта техническата система ще обхване до 2000 души. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама