Евгения Банева: Ще съдействаме на прокуратурата

15:10, 07 дек 18 25 2483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Аз съм майка на три непълнолетни малки деца. Моето желание е да бъда пусната под гаранция, за да изпълнявам моя основен дълг - да си гледам децата". Това каза Евгения Банева преди заседанието на Специализирания наказателен съд, на което ще се гледат мерките за неотклонение на семейство Баневи.

"Напълно ще съдействаме на прокуратурата. За нас е много важно да излезе, че сме невиновни, защото нямаме намерение с моя съпруг да живеем като бегълци от нашата собствена държава до края на нашия живот", добави Банева, цитирана от БГНЕС.

"Обвинението за пране на 1 млрд. лв. е пълен абсурд. В 99% от изброените фирми, аз съм никоя", каза още Банева преди заседанието. "Никога не съм изпълнявала никакви задължения", добави тя.

Евгения Банева обясни още, че на 24 октомври, тоест 2 дни преди да тръгнат за България, те разбрали, че около тях се готви нещо. Свързали се с наблюдаващия прокурор Мария Дойчинова и имали уговорка да се видят в понеделник в 11 часа в специализираната прокуратура. "Ние не сме се укривали", каза още Банева. "Много ясно искам да се знае, че ние никога не сме се укривали", повтори тя.

 "Много ясно беше, че прибирайки се, ще бъдем в специализираната прокуратура, за да отговорим на въпросите, които тя иска да ни пита в нейните компетенции", допълни дамата. Тя обясни още, че могат да се прегледат полиците и да се види, че те са си резервирали полет за 26 октомври за България. Искали тук децата да прекарат ваканцията си, както и нейния рожден ден.

Пред БНТ Николай Банев каза, че за да се изпере 1 милиард, сигурно трябва оборота на 4-5 български министерства.

Обвинението представи още 6 тома доказателства, с които Баневи и адвокатите им се запознават в момента. Семейството има 9 обвинения, включително за присвояване и данъчни престъпления, а Банев и за пране на повече от 1 млрд. лв.

Николай и Евгения Баневи бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура. В четвъртък двамата бяха екстрадирани с различни самолети и предадени на летище София.

Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за седем престъпления от общ характер. Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им в Ница Николай и Евгения Баневи източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв.

Семейство Баневи беше задържано във френския град Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама