Чужденци ще търсят полезни изкопаеми в кюстендилско село

17:40, 11 дек 18 25 2227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Канадското дружество „Гекон“ ООД  ще търси и проучва метални полезни изкопаеми на площ около 200 кв. километра в района на кюстендилското село Злогош, община Трекляно.

Разрешението за търсене и проучване се предоставя за три години, е решението на  МС. За този 3-годишен срок титулярът ще вложи минимум 6,4 млн. лв. в търсещо-проучвателни дейности. През 2009 г. в Треклянско са правени проучвания за залежи от злато. Тогава не бяха обявени никакви резултати. 

Специалисти по подземни полезни изкопаеми коментират, че злато в Треклянско е добивано още в римско време, дори още са запазени останки от открит рудник при село Горно Уйно и следи от водните съоръжения - бара, прокарани за промиването на благородния метал. Залежите от злато в Треклянско са огромни - може би най-големите в Европа, но те са на голяма дълбочина, казват геолози. Покойният журналист Петър Селнички от Кюстендил дори беше описал в спомените си къде трябва да се копае, за да се откриват златните залежи. Злато има и по поречието на река Струма - към 4 тона разсипно злато със съдържание 0,17 грама в кубичен метър баластра и речен материал, коментират геолози. 

Още преди издаване на разрешителното еколози и активисти от Кюстендил се обявиха против срещу проучванията и евентуалния златодобив в Треклянско. 

Наскоро инициативна група се събра в Килийното училище в Кюстендил, за да реши как да противодейства. На първото събиране били десетина души. Какво са настроенията по перспективата Треклянско да стане Клондайк в близките 4-5 години

"Има по-вреден и по-малко вреден начин на добив на полезни изкопаеми", заяви пред БНР инж. Димитър Куманов, сдружение „Балканка“. Няма шанс да не се отровят водите в региона, категоричен е той. Той прогнозира, че дори и да се стигне до референдум и местното население да отхвърли проекта, Министерският съвет може да реши да сключи концесионен договор въпреки референдума.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама