Честваме свети Спиридон

07:00, 12 дек 20 / Общество 25 3974 Шрифт:
Topnovini

Православната църква почита свети Спиридон Чудотворец - един от великите светии и чудотворци от IV век.

Спиридон Чудотворец е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в първия вселенски събор в Никея. Според житието му, изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест.

В живота си е сторил много добри дела за християнската вяра, да разберат хората нейната доброта и човечност, да повярват в силата на Христовата вяра, която помага и закриля.

Точно колкото добър и човечен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в беда, точно толкова смайващи били и чудесата, с които се прославил. Разказват, че на прочутия Никейски събор, в разгара на люти дебати, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия й край излязъл огън, от другия потекла вода.

Народът разказва, че свети Спиридон бил кондурджия (обущар). Затова светецът се тачи като закрилник на занаятчиите - обущари, тухлари, грънчари, бакърджии, керемидари и козари. 

Народните вярвания са, че светецът предпазва от кожни заболявания. Затова жените правят специални обредни хлябове и да ги раздават за здраве. 

На този ден имен ден празнуват Спиро, Спиридон, Дарина, Дариела, Дария.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама